skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto drożdżowe w sposób bezpieczny? Przygotuj jedzenie.
Krok 2:
W odrobinie mleka rozcieńczyć drożdże.
Krok 3:
Połącz wszystkie składniki: ciepłe mleko, rozcieńczone drożdże,cukier,sól, stopione masło, jajko i wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz uzyskać słodkie wypieki, ilość cukru musi zostać zwiększona, a sól zmniejszona, jeśli niesłodzona, wręcz przeciwnie. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 4:
Zagnieść ciasto, aby było jednorodne i łatwo pozostawało w tyle za rękami i ścianami naczyń podczas procesu ugniatania.
Krok 5:
Następnie przykryj naczynia czystą szmatką i umieść w ciepłym miejscu na 2,5-3 godziny do fermentacji
w procesie fermentacji, aby uwolnić ciasto z dwutlenku węgla, musisz ugniatać ciasto 2 razy. Po raz pierwszy ugniatamy po 1 godzinie ,po raz drugi po 2 godzinach ,dajemy kolejny wzrost. Nasze ciasto drożdżowe jest gotowe w bezpieczny sposób!
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g