ciasto drożdżowe bez parzenia

Nauka robienia ciasta drożdżowego w sposób bezpieczny dla pary. Pieczenie jest miękkie, bujne .
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 76 % 45 g
257 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto drożdżowe w sposób bezpieczny? Przygotuj jedzenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W odrobinie mleka rozcieńczyć drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz wszystkie składniki: ciepłe mleko, rozcieńczone drożdże,cukier,sól, stopione masło, jajko i wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz uzyskać słodkie wypieki, ilość cukru musi zostać zwiększona, a sól zmniejszona, jeśli niesłodzona, wręcz przeciwnie. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto, aby było jednorodne i łatwo pozostawało w tyle za rękami i ścianami naczyń podczas procesu ugniatania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przykryj naczynia czystą szmatką i umieść w ciepłym miejscu na 2,5-3 godziny do fermentacji

w procesie fermentacji, aby uwolnić ciasto z dwutlenku węgla, musisz ugniatać ciasto 2 razy. Po raz pierwszy ugniatamy po 1 godzinie ,po raz drugi po 2 godzinach ,dajemy kolejny wzrost. Nasze ciasto drożdżowe jest gotowe w bezpieczny sposób!

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy