ciasto maślane na mleku na bułki

najprostsze, przewiewne i najdelikatniejsze ciasto na mleku na bułki! Dla wielu normą jest bułka śniadaniowa z masłem, dżemem lub dżemem. Oczywiście są to proste węglowodany, ale są również potrzebne ludzkiemu ciału, a rano takie jedzenie wcale nie jest szkodliwe, ale wręcz przeciwnie, jest niezbędne do wigoru i oszczędzania energii przez cały dzień. Każda gospodyni domowa poradzi sobie z pieczeniem bułek drożdżowych i odpowiednio przygotowaniem ciasta drożdżowego w mleku, ponieważ takie ciasto jest przygotowywane dość prosto, ale zawsze okazuje się udane, bujne i przewiewne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 67 % 39 g
287 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 20 min

Przygotuj składniki. Aby przygotować ciasto drożdżowe na mleku, potrzebujesz tylko 7 składników: mąki, drożdży, mleka, cukru, soli, jaj kurzych, masła.
zacznijmy przygotowywać ciasto od ciasta. Wlej ciepłe mleko (około 100 ml) do małego pojemnika. mleko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej do temperatury 36 stopni. Możesz sprawdzić temperaturę mleka palcem, mleko powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące, palec powinien tolerować. Dodaj cukier do mleka, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. A następnie dodaj drożdże i ponownie wymieszaj. Drożdże uwielbiają ciepłe i słodkie środowisko, ale gorąca ciecz może je zabić, dlatego ściśle przestrzegamy reżimu temperaturowego. Umieść pojemnik z ciastem w ciepłym miejscu, ale nie musisz niczego przykrywać. Pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Na powierzchni cieczy pojawi się Piankowa Czapka powietrzna, podczas ruchu może spaść, nie ma w tym nic złego.
masło topi się w łaźni wodnej i schładza do ciepłego stanu, pamiętaj o przestrzeganiu reżimu temperaturowego.
wbijamy jajko kurze do dużej miski (liczbę jaj można zwiększyć, ciasto będzie maślane), dodajemy sól. Ubij lekko widelcem, aż mieszanina będzie gładka. Wlać stopione i schłodzone masło, ciasto, wymieszać.
zaczynamy dodawać przesianą mąkę. Pamiętaj, aby przesiać mąkę, lepiej zrobić to kilka razy, aby wzbogacić ją tlenem, co przyczynia się do uzyskania bardziej przewiewnego pieczenia. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką lub trzepaczką, gdy tylko stanie się to trudne, wyrzuć ciasto na stół, dodaj mąkę i kontynuuj ugniatanie ciasta, aż przestanie pozostać na rękach. Możesz ugniatać ciasto przez dość długi czas, uwielbia "ręce". Następnie włóż go z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto jest odpowiednie, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć. Po ugniataniu nie jest konieczne. Jest gotowy do pracy i pieczenia.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy