skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Aby przygotować ciasto drożdżowe na mleku, potrzebujesz tylko 7 składników: mąki, drożdży, mleka, cukru, soli, jaj kurzych, masła.
zacznijmy przygotowywać ciasto od ciasta. Wlej ciepłe mleko (około 100 ml) do małego pojemnika. mleko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej do temperatury 36 stopni. Możesz sprawdzić temperaturę mleka palcem, mleko powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące, palec powinien tolerować. Dodaj cukier do mleka, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. A następnie dodaj drożdże i ponownie wymieszaj. Drożdże uwielbiają ciepłe i słodkie środowisko, ale gorąca ciecz może je zabić, dlatego ściśle przestrzegamy reżimu temperaturowego. Umieść pojemnik z ciastem w ciepłym miejscu, ale nie musisz niczego przykrywać. Pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Na powierzchni cieczy pojawi się Piankowa Czapka powietrzna, podczas ruchu może spaść, nie ma w tym nic złego.
masło topi się w łaźni wodnej i schładza do ciepłego stanu, pamiętaj o przestrzeganiu reżimu temperaturowego.
wbijamy jajko kurze do dużej miski (liczbę jaj można zwiększyć, ciasto będzie maślane), dodajemy sól. Ubij lekko widelcem, aż mieszanina będzie gładka. Wlać stopione i schłodzone masło, ciasto, wymieszać.
zaczynamy dodawać przesianą mąkę. Pamiętaj, aby przesiać mąkę, lepiej zrobić to kilka razy, aby wzbogacić ją tlenem, co przyczynia się do uzyskania bardziej przewiewnego pieczenia. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką lub trzepaczką, gdy tylko stanie się to trudne, wyrzuć ciasto na stół, dodaj mąkę i kontynuuj ugniatanie ciasta, aż przestanie pozostać na rękach. Możesz ugniatać ciasto przez dość długi czas, uwielbia "ręce". Następnie włóż go z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto jest odpowiednie, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć. Po ugniataniu nie jest konieczne. Jest gotowy do pracy i pieczenia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g