ciasto skrobiowe

Świetne ciasto na słodkie i pikantne ciasta i paszteciki! Ciasto skrobiowe jest powszechną odmianą ciasta domowego. Może być drożdżowy i świeży. Skrobia nadaje każdemu ciastu dodatkową porowatość i elastyczność, a pieczenie jest lekkie i przewiewne. Główne warunki przygotowania ciasta drożdżowego - wszystkie użyte do niego produkty powinny być ciepłe lub w temperaturze pokojowej, ciasto należy umieścić w ciepłym miejscu. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę - będzie nasycona dodatkowym tlenem, a Twoje wypieki staną się jeszcze bardziej przewiewne.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 69 % 38 g
265 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić to wspaniałe ciasto, weź zestaw produktów z listy. Może być więcej opcji - możesz dodać więcej kwaśnej śmietany, masła zamiast słonecznika-to jak w każdym cieście bez specjalnych ram składników-co jest pod ręką, dodamy do smaku. Tak więc w przypadku danonm jest to mleko, jajko, cukier, sól, olej słonecznikowy, skrobia, mąka, suche drożdże, czasami dodaje się również proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier i drożdże do ciepłego mleka, odstaw na 7 minut na ciepło do fermentacji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy drożdże fermentują i wyrastają z kapelusza, rozbij jajko do mieszanki, wlej olej słonecznikowy, wymieszaj. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę, może być potrzebna większa lub mniejsza niż wskazana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj skrobię. Wziąłem ziemniaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zacznij wyrabiać ciasto, jeśli mąka - wymieszaj więcej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść miękkie, gładkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po godzinie ciasto wygląda tak-wyrosło, puchło. Możesz go podbić, a także zmusić do wyrośnięcia i zacząć formować ciasto lub ciasta, lub możesz włożyć do lodówki na kilka godzin, jeśli nie zamierzasz od razu piec.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto skrobiowe jest gotowe! Jest to bardzo wygodna opcja dla każdego ciasta i ciasta-jest dość bogata i doskonale nadaje się zarówno do słodkich, jak i słonych wypieków.

ciasto ze skrobią

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy