śmietana z żelatyną do ciasta

bardzo prosty, pyszny i delikatny krem do ciasta! Śmietana z żelatyną w porównaniu z kremem jest mniej tłusta i kaloryczna, ale lżejsza i delikatniejsza w smaku, doskonale zachowuje swój kształt i nie rozprzestrzenia się po rozłożeniu na ciastach. Może być stosowany nie tylko do warstw ciast, ciast, ale także do serwowania jako deser, smarowania ciastek i ciast wielkanocnych. Okazuje się bardzo smaczny, umiarkowanie słodki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 44 % 16 g
węglowodany 39 % 14 g
226 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na śmietanę z żelatyną. Jest ich bardzo mało, produkty nie są drogie, więc ten kremowy deser można nazwać budżetem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę moczyć zimną przegotowaną wodą zgodnie z instrukcjami podanymi przez producenta na opakowaniu. Z reguły żelatynę należy moczyć przez pół godziny, aby całkowicie puchnąć. Ale teraz żelatyna ma inną jakość, z różnymi wymaganiami i warunkami przygotowania do gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej spuchniętą żelatynę do metalowego naczynia i umieść na kuchence i ciągle mieszając łyżką, pozwól jej całkowicie się rozpuścić, ale nie doprowadzaj mieszaniny do wrzenia. Niech mieszanina żelatyny całkowicie ostygnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie do miski wkładamy śmietanę, cukier i dodajemy szczyptę waniliny. Wanilina nada deserowi przyjemny aromat i zamaskuje specyficzny smak kwaśnej śmietany. Śmietanę do takiego kremu lepiej jest używać naturalnej, zawsze świeżej i średniej zawartości tłuszczu, niezbyt płynnej i niezbyt gęstej. Mikserem lub blenderem ubij śmietanę z cukrem i wanilią, aż uzyskasz gęstą i obszerną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz schłodzoną żelatynę ze śmietaną i ponownie ubij mikserem lub trzepaczką, aby mieszanina stała się jednorodna w konsystencji. Wlej powstały krem do miski i włóż do lodówki na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ponownie ubij schłodzony krem mikserem i blenderem i ponownie pozwól mu ostygnąć w lodówce, wystarczy tylko 20 minut, może potrzeba mniej czasu na schłodzenie kremu, skup się na jego stanie. Smak kremu, a co za tym idzie, deserów z nim przygotowanych, można urozmaicić za pomocą różnych dodatków, na przykład soku z cytryny, kakao, czekolady, syropów jagodowych i innych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Krem jest gotowy. Możesz przejść do warstwy ciast na ciasto lub stworzyć inne smakołyki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy