skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na śmietanę z żelatyną. Jest ich bardzo mało, produkty nie są drogie, więc ten kremowy deser można nazwać budżetem.
Krok 2:
Żelatynę moczyć zimną przegotowaną wodą zgodnie z instrukcjami podanymi przez producenta na opakowaniu. Z reguły żelatynę należy moczyć przez pół godziny, aby całkowicie puchnąć. Ale teraz żelatyna ma inną jakość, z różnymi wymaganiami i warunkami przygotowania do gotowania.
Krok 3:
Następnie wlej spuchniętą żelatynę do metalowego naczynia i umieść na kuchence i ciągle mieszając łyżką, pozwól jej całkowicie się rozpuścić, ale nie doprowadzaj mieszaniny do wrzenia. Niech mieszanina żelatyny całkowicie ostygnie.
Krok 4:
W międzyczasie do miski wkładamy śmietanę, cukier i dodajemy szczyptę waniliny. Wanilina nada deserowi przyjemny aromat i zamaskuje specyficzny smak kwaśnej śmietany. Śmietanę do takiego kremu lepiej jest używać naturalnej, zawsze świeżej i średniej zawartości tłuszczu, niezbyt płynnej i niezbyt gęstej. Mikserem lub blenderem ubij śmietanę z cukrem i wanilią, aż uzyskasz gęstą i obszerną masę.
Krok 5:
Połącz schłodzoną żelatynę ze śmietaną i ponownie ubij mikserem lub trzepaczką, aby mieszanina stała się jednorodna w konsystencji. Wlej powstały krem do miski i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 6:
Następnie ponownie ubij schłodzony krem mikserem i blenderem i ponownie pozwól mu ostygnąć w lodówce, wystarczy tylko 20 minut, może potrzeba mniej czasu na schłodzenie kremu, skup się na jego stanie. Smak kremu, a co za tym idzie, deserów z nim przygotowanych, można urozmaicić za pomocą różnych dodatków, na przykład soku z cytryny, kakao, czekolady, syropów jagodowych i innych.
Krok 7:
Krem jest gotowy. Możesz przejść do warstwy ciast na ciasto lub stworzyć inne smakołyki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g