róże z mastyksu

najpiękniejsze i najprostsze, na tort urodzinowy! Róże z mastyksu to wykwintna dekoracja, która sprawi, że każde ciasto będzie dziełem sztuki. Metoda opisana w tym przepisie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności ani narzędzi, wszystko odbywa się tylko rękami.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 99 % 96 g
392 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić róże z mastyksu? Przygotuj niezbędny materiał i narzędzia. Mastyk jest gotowy, ale zrobiony samodzielnie. Lepiej jest wziąć skrobię kukurydzianą, nie będzie świecić na gotowym produkcie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oderwij kawałek mastyksu, dobrze go rozgnieć. Jeśli mastyk jest lepki, posyp ręce skrobią. Mój mastyk w ogóle się nie kleił, nie potrzebowałem tego. Posyp deskę również skrobią. Wałkiem do ciasta rozwałkuj mastyk w cienką warstwę o grubości około 2 mm.nie rozwałkuj zbyt cienko, mastyk podczas modelowania może się rozerwać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź odpowiednie okrągłe wycinki. Może to być wszystko, na przykład wziąłem dyszę do torby do gotowania i opakowania z wykałaczek. Najważniejsze jest to, że mają różne rozmiary-jeden jest nieco mniejszy od drugiego. W zależności od wielkości cięć będziesz mieć duże lub małe róże. Wytnij za ich pomocą 4 małe kółka i 5 dużych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij formować płatki. Aby to zrobić, w każdym okręgu zgnij palcami samą krawędź, Jakby ją rozrzedzając i nadając falistość. Wykonuj ruchy palcami, takie jak formowanie pierogów. Zrób cienką krawędź tylko na 2/3 obwodu koła, pozostaw 1/3 nietkniętą. Zrób to ze wszystkimi okręgami-zarówno dużymi, jak i małymi. Pozostaw puste miejsca na 10 minut, aby mastyk trochę się chwycił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ze skrawków mastyksu uformuj środkowy pączek. Aby to zrobić, zwiń małą kulkę, a następnie zrób z niej pączek podobny do stożka. Powinien mieć wysokość 2/3 małego koła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie weź jedno małe kółko i użyj pędzla nasączonego wodą, aby nasmarować część od dołu, która została pozostawiona Gruba. Owiń okrąg wokół pustego pączka, tak aby jego końce na górze zachodziły na siebie. Zwilżona część płatka będzie musiała dobrze przylegać do pąka. Ale nie przesadzaj z wodą-smaruj bardzo małą ilością.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie w podobny sposób posmaruj wodą pozostałe małe kółka. Weź pierwszy z nich i nałóż grubą, nasmarowaną stroną do dołu na pączek. Naciśnij Płatek tylko z jednej strony, po lewej stronie. Weź drugi płatek i włóż go między pączek a pierwszy płatek, tak aby drugi zaczynał się od środka pierwszego. Podobnie naciśnij go tylko po lewej stronie. Przyklej również trzeci płatek, będzie musiał być całkowicie przyklejony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz weź duże kółka i zwilżając je wodą wzdłuż grubej krawędzi, owiń wokół kwiatu. zrób to podobnie jak małe-włóż następny płatek między pączek a poprzedni, zaczynając od środka płatka. Całkowicie przyklej ostatni płatek. Oto taki kęs, który otrzymasz. Możesz użyć większej liczby kółek, aby uzyskać bujną różę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wbij wykałaczkę w różę od dołu, ale uważaj, aby się nie wydostała.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przekręć płatki od góry palcami, nadając im ładną krzywiznę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wbij wykałaczkę różaną w Styropian i pozostaw do całkowitego zestalenia. Dopóki mastyk w ogóle nie wyschnie, możesz zmienić kształt płatków, jak chcesz. Ale potem bądź ostrożny-mastyk stanie się kruchy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodatkowo zrobiłem liście z zielonego mastyksu i przykleiłem je od spodu kwiatu. Aby nie odpadły podczas suszenia, zgnieciłam folię, robiąc małe wgłębienie na środku i położyłam na niej róże. Więc liście nie spadły i pozostały na górze. Gotowe róże można złożyć w pojemniku i przechowywać w suchym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy