Krem kremowy na śmietanie

bardzo delikatny, pyszny krem do ciast i innych deserów! Kremowy krem o wyraźnym mleczno-kremowym smaku. Miłośnicy lodów lodowych docenią ten przysmak. Ten krem jest przygotowywany dość szybko i prosto, najważniejsze jest, aby wybrać wysokiej jakości produkty do kremu – śmietanę i masło, lepiej naturalne rustykalne z wysokim procentem tłuszczu i, oczywiście, świeże. W przeciwnym razie krem może nie działać. Kremowe lody są często używane do ozdabiania ciast, babeczek, babeczek, ciast i innych przysmaków.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 44 % 26 g
węglowodany 51 % 30 g
362 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na krem nadzienie. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową. Krem przygotujemy w łaźni wodnej. W dużym rondlu musisz zagotować wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko kurze do mniejszego rondla, dodaj cukier, przesianą mąkę pszenną, śmietanę i szczyptę waniliny. Natychmiast wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną masę, aby grudki nie tworzyły się i nie zaparzały w śmietanie. Umieść patelnię z kremem na patelni z wrzącą wodą. Ciągle mieszaj krem łyżką, aby nie przykleił się do dna patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krem powinien wyraźnie zgęstnieć. Czas marnotrawstwa kremu w łaźni wodnej zależy od zawartości tłuszczu i gęstości śmietany. Im większa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym szybciej krem staje się gęsty. Łatwo jest sprawdzić gotowość kremu, wystarczy przesunąć łyżką środek na dno patelni, a jeśli krem nie wlewa się natychmiast do rowka, krem jest gotowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zdejmij patelnię ze śmietaną z łaźni wodnej i pozwól jej ostygnąć w temperaturze pokojowej, przykrywając wierzch folią spożywczą, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj zmiękczone i pokrojone masło do rondla ze śmietaną, lepiej dodać je w częściach, za każdym razem dobrze ubijając śmietanę mikserem. Wtedy krem okaże się jeszcze delikatniejszy, wspanialszy i bardziej obszerny. Krem jest gotowy. Pozwól mu ostygnąć i możesz go użyć do dekoracji ciast i innych deserów. W razie potrzeby do kremu można dodać kolorowe barwniki do dekoracji babeczek i babeczek. Okaże się nie tylko smaczny, ale także piękny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy