skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na krem nadzienie. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową. Krem przygotujemy w łaźni wodnej. W dużym rondlu musisz zagotować wodę.
Krok 2:
Wbij jajko kurze do mniejszego rondla, dodaj cukier, przesianą mąkę pszenną, śmietanę i szczyptę waniliny. Natychmiast wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną masę, aby grudki nie tworzyły się i nie zaparzały w śmietanie. Umieść patelnię z kremem na patelni z wrzącą wodą. Ciągle mieszaj krem łyżką, aby nie przykleił się do dna patelni.
Krok 3:
Krem powinien wyraźnie zgęstnieć. Czas marnotrawstwa kremu w łaźni wodnej zależy od zawartości tłuszczu i gęstości śmietany. Im większa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym szybciej krem staje się gęsty. Łatwo jest sprawdzić gotowość kremu, wystarczy przesunąć łyżką środek na dno patelni, a jeśli krem nie wlewa się natychmiast do rowka, krem jest gotowy.
Krok 4:
Zdejmij patelnię ze śmietaną z łaźni wodnej i pozwól jej ostygnąć w temperaturze pokojowej, przykrywając wierzch folią spożywczą, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa.
Krok 5:
Następnie dodaj zmiękczone i pokrojone masło do rondla ze śmietaną, lepiej dodać je w częściach, za każdym razem dobrze ubijając śmietanę mikserem. Wtedy krem okaże się jeszcze delikatniejszy, wspanialszy i bardziej obszerny. Krem jest gotowy. Pozwól mu ostygnąć i możesz go użyć do dekoracji ciast i innych deserów. W razie potrzeby do kremu można dodać kolorowe barwniki do dekoracji babeczek i babeczek. Okaże się nie tylko smaczny, ale także piękny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g