ponadczasowy zakwas do chleba bez drożdży

prosty, niedrogi, do domowego chleba! Wieczny zakwas do chleba robi się bez drożdży. W wyniku interakcji mąki i wody powstają żywe mikroorganizmy, które powodują naturalną fermentację. Na nim opiera się działanie zakwasu. "karmiony" mąką, zakwas może żyć bardzo długo.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 89 % 33 g
153 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieczny zakwas do chleba bez drożdży? Przygotuj niezbędne składniki. Weź zwykłą nie gotowaną wodę o temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę przed każdym użyciem. To wzbogaci go w tlen, co pozytywnie wpłynie na procesy podnoszenia i dojrzewania zakwasu. Proces usuwania zakwasu nie jest szybki i zajmie kilka dni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dzień pierwszy. W wygodnym pojemniku, najlepiej szklanym, połącz 30 ml wody i 30 gramów mąki żytniej. Mieszaj, aż będzie gładka. Okazuje się, że jest to dość gęsta masa. Zakryj pojemnik nieszczelnie, aby zakwas & quot; oddychał & quot;. Możesz wziąć do tego czystą szmatkę lub gazę. Pozostaw przyszły zakwas na 24 godziny. Miejsce na to powinno być umiarkowanie ciepłe, aby proces przebiegał w pełni. Optymalna temperatura dojrzewania wynosi 25-26 stopni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dzień drugi. Praktycznie nic się nie wydarzyło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odmierz 30 gramów powstałej masy mącznej do czystego, suchego pojemnika (wziąłem półlitrowy słoik), dodaj 15 ml wody, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 15 gramów przesianej mąki żytniej, mieszaj, aż znikną grudki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak się okazuje. Pozostaw zakwas, lekko przykryty od góry, na kolejny dzień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dzień trzeci. Zakwas trochę się podniósł, pojawiły się rzadkie małe bąbelki. Zapach stał się lepszy. Rozpoczął się proces fermentacji, czego potrzebujemy. Powtórz kroki 4 i 5. Ponownie pozostaw zakwas na jeden dzień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dzień czwarty. Zakwas wzrósł bardziej, było dużo bąbelków, ich rozmiar również wzrósł. Pojawił się przyjemny zapach chleba. Ponownie powtórz kroki 4 i 5. Pozostaw zakwas, przykryty od góry, na kolejny dzień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dzień piąty. Zakwas dobrze wyrósł, ma wyraźny zapach chleba i wiele bąbelków. Zakwas zyskuje na sile, więc karmienie zwiększa się 2 razy. Odmierz 30 gramów zakwasu do czystego pojemnika, dodaj 30 ml wody, wymieszaj. Dodaj 30 gramów przesianej mąki żytniej, mieszaj, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kiedy ten zakwas wzrośnie 2-2, 5 razy, jest gotowy. Może to zająć kilka godzin. Czas procesów będzie zależał od temperatury otoczenia i jakości mąki. Mój zakwas wzrósł w ciągu 3 godzin. Możesz zacząć robić chleb. Miłego pieczenia!

ważny dodatek! Na proces dojrzewania zakwasu duży wpływ ma Temperatura otoczenia. Jeśli pomieszczenie jest dość ciepłe (szczególnie w ciepłym sezonie), wszystkie procesy zachodzą szybciej, a zakwas może być gotowy czwartego dnia. Uważaj, aby zakwas nie nadtlenkował. Jakość pieczonego chleba będzie zależeć od jakości zakwasu.

jeśli zakwas nie jest używany do pieczenia chleba, należy go karmić co 4-5 dni, aby nie umarł. Aby to zrobić, odmierz wymaganą ilość zakwasu, na przykład 20 gramów, dodaj 20 gramów. wody i 20 gr. mąka. Wszystko dobrze wymieszaj, pozostaw w temperaturze pokojowej do lekkiego wzrostu i włóż do lodówki do przechowywania.

możesz usunąć zakwas z mąki pszennej. Moim zdaniem zakwas pszenny jest bardziej nastrojowy. Łatwiej jest usunąć żyto.
z zakwasu żytniego można piec zarówno chleb żytni, jak i pszenny. A także wieczny zakwas można wykorzystać do przygotowania kwasu chlebowego i ciasta bez drożdży.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy