ciasto na bieliznę na mleku
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
wymieszaj suche drożdże z mąką, solą i cukrem. Wlej powstałą mieszaninę na wzgórze, zrób wgłębienie i wlej mleko zmieszane z jajkiem, dodaj zmiękczone masło - doda blasku ciastu. Najpierw dodaj mąkę do zagłębienia z krawędzi widelcem, a następnie zagniataj ciasto rękami. Możesz potrzebować więcej mąki-ciasto powinno być jednorodne, lekko lepkie. Należy go włożyć do miski, dokręcić folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu.
gdy ciasto wyrośnie, należy je lekko ugniatać i ponownie pozostawić do następnego wyrośnięcia. W zależności od temperatury otoczenia procedura ta powinna zająć od półtorej do dwóch godzin-w tym przypadku otrzymasz doskonałe Dojrzałe ciasto, z którego możesz upiec białe lub paszteciki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g