skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ostry sos do pierogów z octem w domu, proponuję następujący zestaw produktów: wodę, ocet, abchaską adżikę, musztardę Dijon, miód do zmiękczenia smaku, sól i koperek do dekoracji i aromatu.
Krok 2:
Na początek wymieszaj wodę, adjika i miód, aż będą gładkie. Upewnij się, że miód całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Dodaj trochę musztardy Dijon (w rzeczywistości możesz się bez niej obejść, ale musztarda dodaje trochę kwaśnej goryczy, w przeciwieństwie do ostrej goryczy Adjiki, zwłaszcza Abchazji, której używamy w tym przepisie.
Krok 4:
Teraz dodaj ocet, wszystkie proporcje składników podano w przybliżeniu-każdy ma inny smak, więc podaję liczbę składników, która mi odpowiada, syn na przykład może ogólnie rozcieńczyć ocet wodą i po prostu popijać pierogi tym kwaśnym płynem!
Krok 5:
Posolić powstały sos do smaku i ponownie wymieszać. Sos do pierogów z octem w domu jest gotowy! Można go gotować z wyprzedzeniem i podawać, gdy pierogi są ugotowane.
Krok 6:
Podawaj gotowy sos do pierogów z octem w domu do pierogów lub innych dań mięsnych.
sos do pierogów z octem jest przygotowywany w domu na różne sposoby. Często do szybkiego sosu używa się po prostu wody zmieszanej z octem i solą, czasami do tej mieszanki dodaje się zmiażdżony czosnek, czarny pieprz lub drobno posiekane zioła. Tutaj, jak w każdym innym przypadku, wszystko gra smak. Smak i kolor, jak wiadomo, nie ma kanonów.
czasami SOS powstaje na bazie bulionu, w którym gotowano pierogi. Nigdy nie używam tej opcji, ponieważ nie lubię smaku mąki pozostającej w bulionie zmieszanym z octem. Przypomina mi to coś niespójnego, jakąś kombinację Wołgi. Dlatego zawsze używam czystej przegotowanej, schłodzonej wody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g