ciasto na cheburek jak w cheburek

ciasto jest chrupiące i bardzo musujące. Kto nie lubi cheburek?! Chebureki kochają wszystkich! Zwłaszcza ich chrupiąca skórka na cieście. Wypróbowałem wiele opcji ciasta dla cheburek. Ten jest najbardziej podobny do tych samych Czeburek z Czeburek z czasów ZSRR.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 75 % 36 g
222 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ten przepis wielokrotnie sprawdzany, stał się już naszym rodzinnym przepisem. I tak zacznijmy gotować test dla cheburek jak w cheburek. Aby to zrobić, potrzebujemy: 4 szklanki mąki (objętość szklanki to 250 ml), 1,3 szklanki wody (około 320 ml), 1 łyżka wódki (może być bez wódki), 1 jajko, 2 łyżki bezwonnego oleju roślinnego, 0,5 łyżeczki soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek weź małą chochlę i zagotuj wodę z solą i olejem roślinnym. Olej nada gotowym czeburekom charakterystyczną bulgotanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadź wodę do wrzenia i natychmiast zdejmij kadzi z ognia. Natychmiast dodaj pół szklanki mąki, próbując wymieszać wszystkie grudki. Mąka jest warzona we wrzącej wodzie i uzyskuje się masę podobną do pasty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli podczas mieszania pozostaną grudki mąki, co nie jest straszne,zostaną ugniatane w cieście. Lub możesz zmielić grudki za pomocą blendera zanurzeniowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Niech baza kremu ostygnie. Dzięki zaparzeniu niewielkiej części mąki we wrzącej wodzie ciasto staje się elastyczne i miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby ciasto parzone ostygło szybciej, przenieś je do innego naczynia. Następnie dodaj jajko do schłodzonej bazy budyniowej. Jeśli dodasz jajko od razu, może się ugotować i uformować płatki w cieście. Jajko zwiększa bulgotanie i wytrzymałość ciasta, nieznacznie zmniejszając plastyczność i miękkość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wódkę do ciasta (możesz bez wódki) i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę partiami i dobrze zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować nieco mniej niż wskazano w przepisie. Wynika to z faktu, że różni producenci mają różne gęstości i mielenie mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Jeśli się klei, dodaj trochę więcej mąki. Pozwalamy ciastu odpocząć przez co najmniej godzinę, przykrywając je folią spożywczą (możesz więcej, czasami zostawiam ciasto na noc, aby odpocząć w lodówce, a rano zaczynam smażyć chebureki). W trakcie stania raz zagnieść ciasto.

nadzienie do cheburek, jak w cheburek, można użyć dowolnego według własnego uznania. Klasycznym nadzieniem jest jagnięcina na pół z cebulą. Uwielbiam robić nadzienie z tłustej wieprzowiny z cebulą (2: 1) z dodatkiem mielonej kolendry.

smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy