skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ten przepis wielokrotnie sprawdzany, stał się już naszym rodzinnym przepisem. I tak zacznijmy gotować test dla cheburek jak w cheburek. Aby to zrobić, potrzebujemy: 4 szklanki mąki (objętość szklanki to 250 ml), 1,3 szklanki wody (około 320 ml), 1 łyżka wódki (może być bez wódki), 1 jajko, 2 łyżki bezwonnego oleju roślinnego, 0,5 łyżeczki soli.
Krok 2:
Na początek weź małą chochlę i zagotuj wodę z solą i olejem roślinnym. Olej nada gotowym czeburekom charakterystyczną bulgotanie.
Krok 3:
Doprowadź wodę do wrzenia i natychmiast zdejmij kadzi z ognia. Natychmiast dodaj pół szklanki mąki, próbując wymieszać wszystkie grudki. Mąka jest warzona we wrzącej wodzie i uzyskuje się masę podobną do pasty.
Krok 4:
Jeśli podczas mieszania pozostaną grudki mąki, co nie jest straszne,zostaną ugniatane w cieście. Lub możesz zmielić grudki za pomocą blendera zanurzeniowego.
Krok 5:
Niech baza kremu ostygnie. Dzięki zaparzeniu niewielkiej części mąki we wrzącej wodzie ciasto staje się elastyczne i miękkie.
Krok 6:
Aby ciasto parzone ostygło szybciej, przenieś je do innego naczynia. Następnie dodaj jajko do schłodzonej bazy budyniowej. Jeśli dodasz jajko od razu, może się ugotować i uformować płatki w cieście. Jajko zwiększa bulgotanie i wytrzymałość ciasta, nieznacznie zmniejszając plastyczność i miękkość.
Krok 7:
Dodaj wódkę do ciasta (możesz bez wódki) i wymieszaj.
Krok 8:
Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę partiami i dobrze zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować nieco mniej niż wskazano w przepisie. Wynika to z faktu, że różni producenci mają różne gęstości i mielenie mąki.
Krok 9:
Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Jeśli się klei, dodaj trochę więcej mąki. Pozwalamy ciastu odpocząć przez co najmniej godzinę, przykrywając je folią spożywczą (możesz więcej, czasami zostawiam ciasto na noc, aby odpocząć w lodówce, a rano zaczynam smażyć chebureki). W trakcie stania raz zagnieść ciasto.
nadzienie do cheburek, jak w cheburek, można użyć dowolnego według własnego uznania. Klasycznym nadzieniem jest jagnięcina na pół z cebulą. Uwielbiam robić nadzienie z tłustej wieprzowiny z cebulą (2: 1) z dodatkiem mielonej kolendry.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g