skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Zwróć szczególną uwagę na sos sojowy. Teraz w sklepach jest wiele tanich opcji tego sosu. Ale nie goń za tanimi opcjami, wybierz naturalny sos sojowy fermentowany - ta opcja jest znacznie bardziej przydatna. Z cytryny potrzebujemy tylko soku, więc całkiem możliwe jest użycie gotowego soku z cytryny wyprodukowanego fabrycznie.
Krok 2:
Zacznijmy przygotowywać marynatę. Dodaj olej roślinny do sosu sojowego. Olej może być dowolnym olejem roślinnym: od niedrogiego słonecznika po elitarną oliwę. Ale ponieważ stosowanie marynat na bazie sosu sojowego odnosi się głównie do potraw kuchni chińskiej, najbardziej odpowiedni byłby tutaj olej sezamowy. Do marynaty można używać zarówno rafinowanych, jak i nierafinowanych olejów.
Krok 3:
Dodaj sok z cytryny. Jeśli, podobnie jak ja, wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw dobrze umyj go bardzo gorącą wodą , aby cytryna dała znacznie więcej soku. Ponadto zalecam Wyciskanie soku przez małe sito, aby pestki cytryny nie dostały się do marynaty.
Krok 4:
Dodaj posiekany czosnek. Przeszedłem obrany ząbek czosnku przez prasę, ale całkiem możliwe jest zetarcie czosnku na drobnej tarce lub po prostu zmielenie go ostrym nożem. W przypadku braku świeżego czosnku można również użyć czosnku w proszku. Daję ci podstawowy przepis na marynatę, ale każdy ma inny gust, więc jeśli chcesz, możesz dodać do niej swoje ulubione dodatki: mieloną paprykę, paprykę, imbir, zioła prowansalskie.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Marynata jest gotowa! Jest dość uniwersalny, nadaje się nie tylko do kurczaka, ale także do kaczki i mięsa. Czas marynowania mięsa i drobiu w tej marynacie może wynosić od 30 minut do 1 dnia. Należy pamiętać, że podczas procesu marynowania mięso i drób mogą nieco ciemnieć. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g