skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić ten aromatyczny dżem, potrzebujesz wielu, wielu liści mięty – pół kilograma. Posortuj miętę: liście należy oderwać i włożyć do miski (nie wyrzucaj gałązek i uszkodzonych liści – nadal będą dla Ciebie przydatne), ważne jest, aby wziąć tylko dobre liście – świeże i bez uszkodzeń. Teraz musisz dokładnie umyć przygotowaną miętę. Na razie włóż całe liście do lodówki, wkładając je do pojemnika lub po prostu do plastikowej torby.
wlej litr wody do rondla i umieść go na kuchence. Dodajemy 1 kg cukru i mieszając czekamy, aż się rozpuści. Następnie włóż gałązki mięty pozostałe po oderwaniu liści do syropu, przykryj pokrywką i zagotuj syrop. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać! Gdy syrop się zagotuje, gotuj przez kolejne 5 minut, ale na małym ogniu. Wyjmij Syrop z pieca i pozostaw do zaparzenia na 6 godzin.
nadszedł czas, aby kontynuować gotowanie przysmaku. Filtrujemy schłodzony i zaparzony syrop, ponownie dodajemy kilogram cukru i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie przygotujemy cytrynę: umyj ją, pokrój w plasterki ze skórką i dodaj do syropu. Gotuj przez 5 minut.
teraz nadszedł czas, aby dodać liście mięty z lodówki. Dokładnie wymieszaj powstałą mieszaninę, zagotuj, a następnie wyłącz ogień i pozostaw przyszły dżem do zaparzenia przez noc pod pokrywką.
rano odcedź syrop, pamiętając o dokładnym wyciśnięciu mięty i zagotuj. Wlej dżem miętowy do słoików i zwiń pokrywki. Przysmak jest gotowy!
nie wyrzucaj pozostałych liści nasączonych syropem – można ich użyć do zaparzenia herbaty.
Jeśli chcesz, aby dżem miał bogaty zielony kolor, podczas gotowania możesz dodać do niego barwnik spożywczy. Ale wolę tego nie robić, preferując naturalność.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g