namoczone borówki brusznicy na zimę

przydatne i smaczne przygotowanie borówki brusznicy na zimę! Namoczone borówki brusznicy można nazwać uniwersalnym preparatem na zimę. Po pierwsze, dzięki tej metodzie przetwarzania jagoda zachowuje maksimum witamin, po drugie, ze względu na zawartość kwasu benzoesowego, borówki brusznicy nie psują się przez długi czas, nawet bez cukru, po trzecie, napoje owocowe, nadzienia do ciast można wytwarzać z nasączonych borówek zimą, stosować do sałatek i sosów, po czwarte, ta metoda zbioru jest bardzo prosta i nie jest czasochłonna.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
35 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ponieważ będziemy robić jagody borówki brusznicy na syropie, zaczniemy od tego pracę. Możesz zrobić bez cukru, ale aromat przypraw, których użyjemy (cynamon, goździki), otworzy się lepiej z dodatkiem cukru. Ktoś dodaje wanilię, imbir, miód itp.do syropu, ale to kwestia gustu. Włóż cukier i przyprawy do rondla, zalej wodą i podpal. Gdy woda się zagotuje, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie wyłącz ogień i pozwól syropowi ostygnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do oddawania moczu lepiej jest używać świeżych jagód borówki brusznicy, ale możesz zrobić taki kęs z lodów. Najważniejsze jest, aby dobrze posortować jagody, usunąć zmięte i uszkodzone jagody, zgniłe, śmieci i liście. Ale jeśli kilka liści dostanie się do słoika, to w porządku, mają również przydatne właściwości. Jagody są dobrze myte w durszlaku pod bieżącą wodą. Pozwól wodzie całkowicie spłynąć z jagód.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jagody wkładamy do czystych, sterylizowanych i suszonych słoików o pożądanej objętości. Jagody można włożyć do połowy słoika i pełnego słoika, w zależności od tego, kto chce uzyskać ile gotowych jagód i syropu, jaka objętość jest używana do przygotowania słoika, najważniejsze jest to, że syrop całkowicie je zamyka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać jagody schłodzonym syropem i zamknąć sterylizowanymi pokrywkami lub zwinąć maszyną. Słoiki z moczonymi borówkami są przechowywane w chłodnym miejscu. Po tygodniu słoik namoczonych borówek brusznicowych można otworzyć i posmakować, ale staje się smaczniejszy po dłuższym leżakowaniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W lodówce namoczone borówki brusznicy (przed otwarciem słoika) są przechowywane do sześciu miesięcy, zachowując wszystkie witaminy i przydatne pierwiastki śladowe. Po otwarciu słoików jagody również nie psują się przez dość długi czas, ale lepiej jest je szybko zastosować, ponieważ aromat i smak nadal się pogorszą, a korzystne właściwości zmniejszą się. Jagody mogą być używane do wypieków, sosów, gorących i sałatek lub spożywane jako deser. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy