skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ponieważ będziemy robić jagody borówki brusznicy na syropie, zaczniemy od tego pracę. Możesz zrobić bez cukru, ale aromat przypraw, których użyjemy (cynamon, goździki), otworzy się lepiej z dodatkiem cukru. Ktoś dodaje wanilię, imbir, miód itp.do syropu, ale to kwestia gustu. Włóż cukier i przyprawy do rondla, zalej wodą i podpal. Gdy woda się zagotuje, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie wyłącz ogień i pozwól syropowi ostygnąć.
Krok 2:
Do oddawania moczu lepiej jest używać świeżych jagód borówki brusznicy, ale możesz zrobić taki kęs z lodów. Najważniejsze jest, aby dobrze posortować jagody, usunąć zmięte i uszkodzone jagody, zgniłe, śmieci i liście. Ale jeśli kilka liści dostanie się do słoika, to w porządku, mają również przydatne właściwości. Jagody są dobrze myte w durszlaku pod bieżącą wodą. Pozwól wodzie całkowicie spłynąć z jagód.
Krok 3:
Jagody wkładamy do czystych, sterylizowanych i suszonych słoików o pożądanej objętości. Jagody można włożyć do połowy słoika i pełnego słoika, w zależności od tego, kto chce uzyskać ile gotowych jagód i syropu, jaka objętość jest używana do przygotowania słoika, najważniejsze jest to, że syrop całkowicie je zamyka.
Krok 4:
Wlać jagody schłodzonym syropem i zamknąć sterylizowanymi pokrywkami lub zwinąć maszyną. Słoiki z moczonymi borówkami są przechowywane w chłodnym miejscu. Po tygodniu słoik namoczonych borówek brusznicowych można otworzyć i posmakować, ale staje się smaczniejszy po dłuższym leżakowaniu.
Krok 5:
W lodówce namoczone borówki brusznicy (przed otwarciem słoika) są przechowywane do sześciu miesięcy, zachowując wszystkie witaminy i przydatne pierwiastki śladowe. Po otwarciu słoików jagody również nie psują się przez dość długi czas, ale lepiej jest je szybko zastosować, ponieważ aromat i smak nadal się pogorszą, a korzystne właściwości zmniejszą się. Jagody mogą być używane do wypieków, sosów, gorących i sałatek lub spożywane jako deser. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g