Pasta do ciasta

domowy makaron to świetna opcja na obiad! Ciasto makaronowe wcale nie jest trudne do zrobienia. Składniki są proste, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Gotowe ciasto można pokroić w długie lub krótkie paski.
NicoleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 12 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 73 % 45 g
281 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

1. Przesiej mąkę szkiełkiem bezpośrednio na powierzchnię roboczą, dodaj sól.

2. Rozbij jajka do miski, dodaj do nich dodatkowe żółtka, wstrząśnij widelcem.

3. Robimy małe zagłębienie na wzgórzu mąki, wlewamy do niego mieszaninę jajek.

4. Zagniatamy ciasto, proces ten zajmie 10-15 minut. W rezultacie musisz uzyskać elastyczne, elastyczne ciasto.

5. Pozostaw ciasto pod folią spożywczą na pół godziny.

teraz możesz zacząć toczyć ciasto i kroić makaron.

ciasto należy rozwałkować bardzo cienko, nie więcej niż 2 mm grubości. Wytnij wygodnie za pomocą koła.

pyszny makaron dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy