ogórki kiszone z czosnkiem na zimę

Prosty kęs na zimę! Spróbuj - nie pożałujesz! Ogórki kiszone z czosnkiem należy przygotować na zimę. Będą chrupiącym dodatkiem do przystawki, a także świetną przekąską do mocnych napojów. W przepisie nie używa się dużej ilości przypraw. W razie potrzeby listę można rozszerzyć, dodając korzeń chrzanu, liście wiśni estragon. Ale to wcale nie jest konieczne.
NaritaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 75 % 6 g
32 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

do gotowania musisz wybrać małe ogórki, mniej więcej tej samej wielkości. Warzywa powinny być świeżo zebrane. Jeśli ogórki są zbierane przez długi czas, wyglądają na zwiędłe, miejsce mocowania łodygi wyschło. Takich warzyw nie należy brać. Preferowane są świeże, chrupiące owoce. Zbiór świeżych ogórków będzie znacznie bardziej apetyczny.

przed gotowaniem ogórki moczy się w wodzie. Jest to konieczne, aby przywrócić w nich równowagę wodną. Tutaj wszystko jest indywidualne: jeśli ogórki zostały zerwane dzień temu, należy pozostawić je w wodzie na 2-3 godziny,a jeśli zostaną zerwane kilka godzin temu, wystarczy pół godziny.

1. Wybrane ogórki myjemy pod bieżącą wodą. Następnie włóż je do miski, napełnij zimną wodą. Woda powinna całkowicie pokryć owoce. Ponieważ używamy świeżych ogórków, zostawiamy je w wodzie na pół godziny.

2. Obierz czosnek. Jeśli goździki są duże, możesz pokroić je na kilka kawałków. Małe goździki pozostawiamy w całości. Parasole kopru włoskiego myjemy pod bieżącą wodą.

3. Banki dokładnie umyć. Lepiej jest myć je sodą oczyszczoną bez uciekania się do detergentów. Często składu chemicznego takich produktów nie można całkowicie zmyć z naczyń.

4. Następnie sterylizujemy banki. Możesz sterylizować na parze, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Tutaj możesz wybrać dowolny wygodny sposób.

5. Pokrywy należy również wysterylizować. Aby to zrobić, wystarczy umieścić je w rondlu lub misce i zalać wrzącą wodą. Więc przytrzymaj przez 1-2 minuty, usuń.

6. Na dnie słoików układamy parasole koperkowe, czosnek, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy. Następnie wypełniamy je ogórkami.

7. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Jak tylko się zagotuje, wlej ogórki. Napełnij obficie, nawet jeśli trochę rozleje się na górę. Przykryj słoiki pokrywkami, pozostaw na 20 minut.

8. Po upływie określonego czasu spuść wodę do rondla i ponownie zagotuj. Spuszczanie jest bardzo wygodne przy użyciu plastikowej pokrywy z otworami. Ponownie zalej ogórki wrzącą wodą, pozostaw na 20 minut.

9. Ponownie spuść wodę, tym razem dodaj do niej cukier i sól. Gotować. Gdy kryształy cukru i soli całkowicie się rozpuszczą, wlej ocet, wymieszaj.

10. Zalej ogórki marynatą, zwiń hermetycznie. Odwracamy puste miejsca do góry nogami, owijamy je w Kratę. Pozostaw na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie.

następnie przenosimy półfabrykaty do stałego miejsca przechowywania w piwnicy. W razie potrzeby niewielką ilość można pozostawić do wypróbowania. Takie słoiki nie są zwijane, przechowywane w lodówce.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy