sos winegret klasyczny

idealny sos do sosów sałatkowych, serwowania owoców morza.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 99 % 75 g
węglowodany 1 % 1 g
688 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 min

wlej oliwę z oliwek i ocet winny do pojemnika z szczelnie dopasowaną pokrywką, dodaj sól, zmielony pieprz i dobrze wstrząśnij.
w rezultacie otrzymasz sos o pięknym kolorze, którym możesz doprawić sałatki, podawać z rybą. Taki sos nadaje się do owoców morza, jeśli zamiast octu winnego dodaje się do niego wytrawne białe wino. A na kwaśność łyżeczkę & nbsp;soku z cytryny.
lepiej przechowywać sos winegret przez krótki czas, najlepiej gotować przed bezpośrednim użyciem. A także wstrząsnąć przed tym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy