ciasto jak w Stollu

ciasta z takiego ciasta są najsmaczniejsze! Ciasto na ciasto jak w Stoll prawdopodobnie marzy każdy, kto próbował wypieków w tej piekarni. I to jest prawdziwe! Ciasta z takiego ciasta są niezwykle smaczne, bujne, miękkie. Samo ciasto jest bardzo delikatne i przewiewne.
KaterinasAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 67 % 39 g
291 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 40 min

przygotowanie tego maślanego ciasta drożdżowego nie jest trudne, ale okazuje się niezwykle delikatne. Wszystkie produkty z takiego ciasta są przewiewne, bujne, Bosko smaczne!

najpierw zajmijmy się drożdżami. Ten przepis wymaga świeżych drożdży prasowanych. Lekko podgrzej mleko (35-40 stopni Celsjusza) i wymieszaj w nim drożdże. Mleko nie powinno być gorące, ponieważ w tym przypadku drożdże po prostu umrą. Drożdże rozcieńczone w mleku zostawiamy w spokoju na 5 minut.

przesiej mąkę do dużej głębokiej miski-koniecznie najwyższej jakości, aby ciasto było białe i przewiewne. Dodaj sól do przesianej mąki i ubij wszystko razem trzepaczką, aby sól równomiernie rozprowadziła się w mące. Następnie wlej rozcieńczone drożdże do mąki, dodaj żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj - najpierw łyżką, a następnie rękami. Zagniataj ciasto przez 10-15 minut. Skupiamy się na tym, że ciasto powinno stać się gładkie, przyjemne w dotyku i przestać przyklejać się do dłoni.

w innej małej misce połącz zmiękczone masło z granulowanym cukrem. Ubij je widelcem lub trzepaczką, aż zostaną całkowicie połączone. Teraz tę mieszaninę należy dodać do ciasta i ponownie dokładnie zagnieść. Następnie tworzymy Kolobok z ciasta, kładziemy go na dnie miski, którą dokręcamy od góry folią. Pozostaw ciasto w misce w kuchni na kilka godzin.

kiedy minie ten czas, ciasto znacznie zwiększy objętość. Lekko ugniatamy ciasto, ponownie formujemy kulkę, wkładamy do miski, dokręcamy folią i wkładamy do lodówki na 3 godziny.

po określonym czasie ciasto będzie gotowe do dalszej pracy z nim. Można z niego piec dowolne wypieki, nie tylko ciasta. I bułki, serniki i cokolwiek!

ponadto ciasto można zamrozić, zamykając w szczelnej torbie, aby nie było nasycone obcymi zapachami. Jest doskonale przechowywany przez miesiąc i należy go rozmrozić w ten sposób: wystarczy przenieść go na noc z zamrażarki na dolną półkę lodówki.

kulinarne arcydzieła!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy