skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tego maślanego ciasta drożdżowego nie jest trudne, ale okazuje się niezwykle delikatne. Wszystkie produkty z takiego ciasta są przewiewne, bujne, Bosko smaczne!
najpierw zajmijmy się drożdżami. Ten przepis wymaga świeżych drożdży prasowanych. Lekko podgrzej mleko (35-40 stopni Celsjusza) i wymieszaj w nim drożdże. Mleko nie powinno być gorące, ponieważ w tym przypadku drożdże po prostu umrą. Drożdże rozcieńczone w mleku zostawiamy w spokoju na 5 minut.
przesiej mąkę do dużej głębokiej miski-koniecznie najwyższej jakości, aby ciasto było białe i przewiewne. Dodaj sól do przesianej mąki i ubij wszystko razem trzepaczką, aby sól równomiernie rozprowadziła się w mące. Następnie wlej rozcieńczone drożdże do mąki, dodaj żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj - najpierw łyżką, a następnie rękami. Zagniataj ciasto przez 10-15 minut. Skupiamy się na tym, że ciasto powinno stać się gładkie, przyjemne w dotyku i przestać przyklejać się do dłoni.
w innej małej misce połącz zmiękczone masło z granulowanym cukrem. Ubij je widelcem lub trzepaczką, aż zostaną całkowicie połączone. Teraz tę mieszaninę należy dodać do ciasta i ponownie dokładnie zagnieść. Następnie tworzymy Kolobok z ciasta, kładziemy go na dnie miski, którą dokręcamy od góry folią. Pozostaw ciasto w misce w kuchni na kilka godzin.
kiedy minie ten czas, ciasto znacznie zwiększy objętość. Lekko ugniatamy ciasto, ponownie formujemy kulkę, wkładamy do miski, dokręcamy folią i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
po określonym czasie ciasto będzie gotowe do dalszej pracy z nim. Można z niego piec dowolne wypieki, nie tylko ciasta. I bułki, serniki i cokolwiek!
ponadto ciasto można zamrozić, zamykając w szczelnej torbie, aby nie było nasycone obcymi zapachami. Jest doskonale przechowywany przez miesiąc i należy go rozmrozić w ten sposób: wystarczy przenieść go na noc z zamrażarki na dolną półkę lodówki.
kulinarne arcydzieła!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g