Szybka marynata wieprzowa z musztardą i sosem sojowym

Poznaj klucz do pysznego mięsa. Tak szybkie i proste w przygotowaniu! Nie jest tajemnicą, że smak gotowego mięsa zależy bardziej od dobrej marynaty. Dzięki dobrze dobranym składnikom mięso otrzymuje ten lub inny aromat, staje się miękkie, soczyste i smaczne. Ogólnie rzecz biorąc, zamiast długiej ody na cześć marynaty, proponuję wypróbować jeden z moich ulubionych przepisów. Przygotowana marynata wystarczy do marynowania golonki o wadze 1,5 kg.
OLICZKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 17 % 12 g
węglowodany 77 % 54 g
295 kcal
IG: 42 / 0 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

taką marynatę można przygotować z wyprzedzeniem (jest doskonale przechowywana w lodówce przez dwa dni) lub można ją przygotować bezpośrednio przed marynowaniem mięsa.

więc przygotujmy odpowiedni pojemnik i zacznijmy:

- rozłóż miód i musztardę, dokładnie wymieszaj (możesz użyć absolutnie dowolnej musztardy - zarówno w ziarnach, jak i na sucho, rozcieńczając ją octem i pastą);

- dodaj sól, wymieszaj;

- wlać mieszaninę do sosu sojowego, pocierać łyżką;

- pokonaj powstałą marynatę za pomocą blendera zanurzeniowego.

po natarciu golonki marynatą pozostawiamy ją na co najmniej pół godziny, aby mięso miało czas na wchłonięcie aromatu i smaku.

spróbuj. Smacznego wyniku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy