skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić marynowaną cukinię bez sterylizacji na zimę w słoikach? Przygotuj niezbędne produkty. Do marynowania weź całą cukinię bez uszkodzeń. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę, od tego będzie zależeć smak samej przekąski.
Krok 2:
Cukinię dokładnie umyj i osusz. Jeśli używasz młodej cukinii, nie możesz usunąć skóry. Obierz dojrzałe okazy i usuń nasiona. Cukinię pokrój w poprzek na kółka o grubości około 1 cm, a jeśli kółka są zbyt szerokie, pokrój je na pół.
Krok 3:
Obierz czosnek z łusek i folii, spłucz. Jeśli wolisz bardziej pikantną przekąskę, zwiększ ilość czosnku.
Krok 4:
Sterylizuj słoiki w wygodny sposób: nad parą, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Przykryj pokrywki wodą i gotuj przez 5 minut. Opłucz liście chrzanu i parasole koperkowe pod bieżącą wodą. Połóż przyprawy i zioła na dnie słoików. W każdym słoiku umieść jeden liść chrzanu, parasol koperkowy, pół liścia laurowego, dwa ząbki czosnku i trzy groszki ziela angielskiego. Jeśli słoiki są większe niż moje, zwiększ ilość przypraw i ziół.
Krok 5:
Ułóż ciasno krążki cukinii na przyprawach. Staraj się wypełnić jak najwięcej miejsca. Ale żeby nie złamać cukinii.
Krok 6:
W czajniku lub rondlu zagotuj oczyszczoną wodę i wlej ją do słoików aż do góry. Wlej wodę do środka słoika, w przeciwnym razie szkło może pęknąć z różnicy temperatur. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut.
Krok 7:
Spuść wodę ze słoików do dzbanka pomiarowego, aby określić ilość płynu. Uwaga, słoiki są gorące! Używaj suchych ręczników i rękawic kuchennych. Na podstawie ilości spuszczonej wody dodaj sól i cukier. Aby obliczyć, użyj kalkulatora witryny. Zagotuj marynatę i wlej ocet. Mam esencję, więc rozprowadziłem ją do odpowiedniego stężenia. Kalkulator stężenia octu jest również dostępny na stronie internetowej.
Krok 8:
Ponownie zagotuj pokrywki. Wlać wrzącą marynatę do słoików aż do góry i mocno przykręcić pokrywkami. Jeśli nie masz zakrętek, użyj specjalnego klucza. Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń w ciepły koc lub koc. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 9:
Przechowuj gotową marynowaną cukinię w piwnicy lub spiżarni. Nie potrzebują dużo czasu na dojrzewanie, więc możesz spróbować pysznej przekąski w ciągu kilku dni. Cukinię podawaj z mięsem, drobiem lub po prostu na przekąskę. Smacznego!
przygotowałem dwa słoiki o pojemności 750 ml. cukinię według tego przepisu można marynować w słoikach o absolutnie dowolnej objętości. Ilość marynaty można łatwo obliczyć na podstawie objętości użytej wody.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal / 100g