marynowana cukinia bez sterylizacji na zimę w słoikach

pyszne, chrupiące, apetyczne, ze zwykłych potraw! Marynowana cukinia bez sterylizacji na zimę w słoikach jest delikatna, słodkawa, umiarkowanie ostra. Aromatyczna przekąska nadaje się zarówno do świątecznego stołu, jak i jako dodatek do rodzinnej kolacji. Składniki są wskazane w dwóch słoikach o pojemności 750 ml.
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
22 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić marynowaną cukinię bez sterylizacji na zimę w słoikach? Przygotuj niezbędne produkty. Do marynowania weź całą cukinię bez uszkodzeń. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę, od tego będzie zależeć smak samej przekąski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię dokładnie umyj i osusz. Jeśli używasz młodej cukinii, nie możesz usunąć skóry. Obierz dojrzałe okazy i usuń nasiona. Cukinię pokrój w poprzek na kółka o grubości około 1 cm, a jeśli kółka są zbyt szerokie, pokrój je na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek z łusek i folii, spłucz. Jeśli wolisz bardziej pikantną przekąskę, zwiększ ilość czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sterylizuj słoiki w wygodny sposób: nad parą, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Przykryj pokrywki wodą i gotuj przez 5 minut. Opłucz liście chrzanu i parasole koperkowe pod bieżącą wodą. Połóż przyprawy i zioła na dnie słoików. W każdym słoiku umieść jeden liść chrzanu, parasol koperkowy, pół liścia laurowego, dwa ząbki czosnku i trzy groszki ziela angielskiego. Jeśli słoiki są większe niż moje, zwiększ ilość przypraw i ziół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż ciasno krążki cukinii na przyprawach. Staraj się wypełnić jak najwięcej miejsca. Ale żeby nie złamać cukinii.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W czajniku lub rondlu zagotuj oczyszczoną wodę i wlej ją do słoików aż do góry. Wlej wodę do środka słoika, w przeciwnym razie szkło może pęknąć z różnicy temperatur. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spuść wodę ze słoików do dzbanka pomiarowego, aby określić ilość płynu. Uwaga, słoiki są gorące! Używaj suchych ręczników i rękawic kuchennych. Na podstawie ilości spuszczonej wody dodaj sól i cukier. Aby obliczyć, użyj kalkulatora witryny. Zagotuj marynatę i wlej ocet. Mam esencję, więc rozprowadziłem ją do odpowiedniego stężenia. Kalkulator stężenia octu jest również dostępny na stronie internetowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie zagotuj pokrywki. Wlać wrzącą marynatę do słoików aż do góry i mocno przykręcić pokrywkami. Jeśli nie masz zakrętek, użyj specjalnego klucza. Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń w ciepły koc lub koc. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przechowuj gotową marynowaną cukinię w piwnicy lub spiżarni. Nie potrzebują dużo czasu na dojrzewanie, więc możesz spróbować pysznej przekąski w ciągu kilku dni. Cukinię podawaj z mięsem, drobiem lub po prostu na przekąskę. Smacznego!

przygotowałem dwa słoiki o pojemności 750 ml. cukinię według tego przepisu można marynować w słoikach o absolutnie dowolnej objętości. Ilość marynaty można łatwo obliczyć na podstawie objętości użytej wody.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal / 100g

Podobne przepisy