sos jogurtowy

Spróbuj łatwego sosu jogurtowego do sałatek warzywnych! Dietetycy na całym świecie uznają, że zastąpienie majonezu i oleju sosami przygotowanymi na bazie jogurtu naturalnego tworzy menu zdrowego i prawidłowego odżywiania. A to jest klucz do dobrej sylwetki i zdrowia organizmu jako całości!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 53 % 9 g
70 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sosu jogurtowego. Odpowiedni jest jogurt o dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że nie ma w nim żadnych dodatków do żywności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż jogurt Natal do miski, dodaj czarny mielony pieprz, czosnek i włoskie zioła przepuszczone przez prasę. W razie potrzeby możesz eksperymentować z przyprawami, dodając do sosu swoje ulubione przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj szczyptę skórki z cytryny i trochę soku z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej również sos sojowy do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki, aby sos był jednorodny. Próbujemy sosu do smaku i, jeśli to konieczne, kierujemy się naszymi preferencjami, dodajemy dodatki do sosu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy sos jogurtowy podajemy do sałatki warzywnej. Wlej pozostały sos do słoika i włóż do lodówki. Ponieważ sos zawiera kwas, który może powodować rozwarstwienie jogurtu, taki sos nie jest przygotowywany na przyszłość. Ten sos można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, więc sos najlepiej przygotować w małych porcjach.

wartość sosu jogurtowego zależy nie tylko od smaku, prostego i szybkiego przygotowania, ale także od niskiej zawartości kalorii. Ten sos jogurtowy bardzo dobrze komponuje się z sałatkami warzywnymi, pieczoną rybą, mięsem lub kurczakiem. Możesz również podawać z gotowanymi warzywami lub pieczonymi ziemniakami.
dressing jogurtowy byłby również miłym dodatkiem do szaszłyków, grillowanych ryb i grillowanych warzyw. Warto jednak pamiętać, że biorąc sos ze sobą na piknik, lepiej jest przewozić go w torbie chłodzącej lub schłodzonej w specjalnej foliowej torbie.
do przygotowania sosu możesz użyć własnego jogurtu przygotowanego w domu lub możesz kupić w sklepie dowolny jogurt naturalny bez żadnych dodatków. Jogurt można również zastąpić niskotłuszczową śmietaną. W ten sposób możesz kontrolować gęstość, zawartość tłuszczu i zawartość kalorii w dressingu, preferując ten lub inny jogurt (śmietana).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy