skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sosu jogurtowego. Odpowiedni jest jogurt o dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że nie ma w nim żadnych dodatków do żywności.
Krok 2:
Włóż jogurt Natal do miski, dodaj czarny mielony pieprz, czosnek i włoskie zioła przepuszczone przez prasę. W razie potrzeby możesz eksperymentować z przyprawami, dodając do sosu swoje ulubione przyprawy.
Krok 3:
Następnie dodaj szczyptę skórki z cytryny i trochę soku z cytryny.
Krok 4:
Wlej również sos sojowy do miski.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie składniki, aby sos był jednorodny. Próbujemy sosu do smaku i, jeśli to konieczne, kierujemy się naszymi preferencjami, dodajemy dodatki do sosu.
Krok 6:
Gotowy sos jogurtowy podajemy do sałatki warzywnej. Wlej pozostały sos do słoika i włóż do lodówki. Ponieważ sos zawiera kwas, który może powodować rozwarstwienie jogurtu, taki sos nie jest przygotowywany na przyszłość. Ten sos można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, więc sos najlepiej przygotować w małych porcjach.
wartość sosu jogurtowego zależy nie tylko od smaku, prostego i szybkiego przygotowania, ale także od niskiej zawartości kalorii. Ten sos jogurtowy bardzo dobrze komponuje się z sałatkami warzywnymi, pieczoną rybą, mięsem lub kurczakiem. Możesz również podawać z gotowanymi warzywami lub pieczonymi ziemniakami.
dressing jogurtowy byłby również miłym dodatkiem do szaszłyków, grillowanych ryb i grillowanych warzyw. Warto jednak pamiętać, że biorąc sos ze sobą na piknik, lepiej jest przewozić go w torbie chłodzącej lub schłodzonej w specjalnej foliowej torbie.
do przygotowania sosu możesz użyć własnego jogurtu przygotowanego w domu lub możesz kupić w sklepie dowolny jogurt naturalny bez żadnych dodatków. Jogurt można również zastąpić niskotłuszczową śmietaną. W ten sposób możesz kontrolować gęstość, zawartość tłuszczu i zawartość kalorii w dressingu, preferując ten lub inny jogurt (śmietana).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g