sos baze

gruziński sos sprawi, że każde danie będzie wyjątkowe! SOS baze doskonale uzupełni kotlety wieprzowe i pieczonego kurczaka, będzie wspaniale cieniować ryby i warzywa. Masę orzechową można rozcieńczyć nie tylko wodą, ale także bulionem z kurczaka. Smak jest delikatny, pikantny, pikantny, a jednocześnie nie nachalny.
Amaliya-mamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 65 % 31 g
węglowodany 17 % 8 g
335 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Obierz czosnek, posiekaj ostrym nożem.

2. Pokrój ostrą paprykę w cienkie pierścienie, umyj kolendrę, osusz, drobno posiekaj.

3. Wlej kolendrę i szafran do moździerza, dodaj sól, kolendrę, ostrą paprykę, zmiel wszystkie składniki w moździerzu.

4. Orzechy włoskie przepuszczamy dwukrotnie przez maszynę do mięsa, aż do uzyskania maksymalnej delikatnej, maślanej konsystencji. Jeśli przyprawy nie można zmielić, aż będą gładkie, można je również przepuścić przez maszynę do mięsa wraz z orzechami.

5. Do powstałej masy dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do pożądanej konsystencji schłodzoną przegotowaną wodą. Sos powinien być jak płynna śmietana.

podawaj baze z mięsem, warzywami, drobiem, a nawet rybami!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy