SOS baze
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz czosnek, posiekaj ostrym nożem.
2. Pokrój ostrą paprykę w cienkie pierścienie, umyj kolendrę, osusz, drobno posiekaj.
3. Wlej kolendrę i szafran do moździerza, dodaj sól, kolendrę, ostrą paprykę, zmiel wszystkie składniki w moździerzu.
4. Orzechy włoskie przepuszczamy dwukrotnie przez maszynę do mięsa, aż do uzyskania maksymalnej delikatnej, maślanej konsystencji. Jeśli przyprawy nie można zmielić, aż będą gładkie, można je również przepuścić przez maszynę do mięsa wraz z orzechami.
5. Do powstałej masy dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do pożądanej konsystencji schłodzoną przegotowaną wodą. Sos powinien być jak płynna śmietana.
podawaj baze z mięsem, warzywami, drobiem, a nawet rybami!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g