paszteciki mikrofalowe z grzybami na wodzie

Spróbuj cudownych pasztecików z kuchenki mikrofalowej! Pieczenie ciast z grzybami w kuchence mikrofalowej jest znacznie szybsze niż w piekarniku. Ciasto w nim nie pali się i staje się szczególnie delikatne i soczyste. Wszystkie potrawy w kuchence mikrofalowej są dobrze pieczone od wewnątrz. Brak spalenizny i zapachu w całym mieszkaniu. Prawdziwe znalezisko dla gospodyni!
oksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 53 % 29 g
302 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

zrób przaśne ciasto maślane. Aby to zrobić, zmiękcz masło do plastyczności. Oddzielnie w wodzie rozpuść sól i kwas cytrynowy. Dodaj jajko do roztworu i dobrze wszystko wymieszaj. Następnie, wlewając małe porcje, połącz mieszaninę ze zmiękczonym masłem. I na koniec dodaj mąkę zmieszaną z sodą. Ugniataj ciasto bardzo szybko, ponieważ soda w połączeniu z kwasami tworzy dwutlenek węgla, który po długim ugniataniu ulatnia się, a ciasta podczas pieczenia nieznacznie wzrosną.

przygotuj nadzienie. Opłucz suszone grzyby, włóż do rondla, zalej wrzącą wodą i gotuj w kuchence mikrofalowej przez 3-4 minuty z mocą 100%. Gotowe grzyby odstawić na 10 minut.

następnie ugotowane grzyby opłucz zimną wodą i przepuść przez maszynę do mięsa. Cebulę obrać, drobno posiekać i smażyć na maśle przez 2-3 minuty. Następnie wymieszaj cebulę z mielonym grzybem, dodaj mąkę, sól i mielony pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

rozwałkuj gotowe ciasto na warstwę o grubości 0,5 centymetra i pokrój w kółko szklanką. Połóż nadzienie grzybowe na środku każdego, połącz krawędzie i ściśnij.

ułóż paszteciki na płaskim naczyniu pokrytym naoliwionym pergaminem i piecz w kuchence mikrofalowej przez 7-8 minut przy 100% mocy. Następnie pozwól gotowym pasztecikom usiąść przez około 10 minut. Placki gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy