Tafita
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
połam czekoladę na kawałki, włóż do rondla, wlej śmietanę, wyślij na bardzo mały ogień. Pozwól czekoladzie się stopić, ale nie gotuj śmietany, podgrzej do około 60 stopni, ciągle mieszając, a następnie zdejmij patelnię z ognia.
ubij masło w temperaturze pokojowej mikserem, aż będzie puszyste, a następnie dodaj mleko skondensowane w częściach, za każdym razem ubijając masę. Gdy mleko skondensowane zostanie połączone z masłem, nadal ubijamy i wprowadzamy do kremu schłodzoną mieszankę czekoladowo-kremową.
to wszystko, krem jest prawie gotowy, ale przed użyciem należy go schłodzić, w tym celu wysyłamy pojemnik z kremem do lodówki na 45 minut.
oto jakie piękno wyszło!
pyszne wypieki i doskonały krem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g