Tafita

z tym kremem i każde pieczenie będzie arcydziełem! Tafita-delikatny krem o dość gęstej konsystencji, idealny do napełniania ciast budyniowych, a także do smarowania ciast biszkoptowych. Jedyną rzeczą do zapamiętania jest to, że krem jest bogaty w kalorie i nie należy go nadużywać, ale od czasu do czasu bardzo przydatne jest rozpieszczanie się!
AnnageAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 43 % 30 g
węglowodany 49 % 34 g
445 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

połam czekoladę na kawałki, włóż do rondla, wlej śmietanę, wyślij na bardzo mały ogień. Pozwól czekoladzie się stopić, ale nie gotuj śmietany, podgrzej do około 60 stopni, ciągle mieszając, a następnie zdejmij patelnię z ognia.

ubij masło w temperaturze pokojowej mikserem, aż będzie puszyste, a następnie dodaj mleko skondensowane w częściach, za każdym razem ubijając masę. Gdy mleko skondensowane zostanie połączone z masłem, nadal ubijamy i wprowadzamy do kremu schłodzoną mieszankę czekoladowo-kremową.

to wszystko, krem jest prawie gotowy, ale przed użyciem należy go schłodzić, w tym celu wysyłamy pojemnik z kremem do lodówki na 45 minut.

oto jakie piękno wyszło!

pyszne wypieki i doskonały krem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy