zapiekanka ziemniaczana w kuchence mikrofalowej

Szybka, pyszna zapiekanka ziemniaczana z mikrofalówki! Jest to świetna opcja, gdy nie ma możliwości lub chęci korzystania z piekarnika. Będziesz potrzebował minimum czasu i wysiłku, a na twoim stole pojawi się piękny gorący drugi lub boczny. Zapiekanka z ziemniaków pokrojonych w plastry w kuchence mikrofalowej przygotowuje się bardzo szybko.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 32 % 10 g
204 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę w kuchence mikrofalowej? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej w kuchence mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Najwygodniej jest to zrobić na specjalnej tarce. Koła mają tę samą grubość i rozmiar. Dodaj trochę soli i wymieszaj ziemniaki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, rafinowanym olejem i posyp mąką lub bułką tartą. Pozwoli to w przyszłości bez problemu wyjąć zapiekankę z formy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż okrągłe ziemniaki w równej warstwie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce rozbij jajka, wlej śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka. Najlepiej jest wziąć śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu, wtedy ziemniaki będą smaczniejsze. Ale możesz go zastąpić zwykłym mlekiem. Jeśli weźmiesz domowe jajka, takie jak ja, zapiekanka okaże się jasnożółta. Sól, pieprz i wymieszaj masę jajeczną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij ziemniaki powstałą masą jajeczną. Lekko potrząśnij formą, aby wypełnienie było równomiernie rozłożone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść formę z ziemniakami w kuchence mikrofalowej i przykryj górę pokrywką. To zatrzyma wilgoć w środku, dzięki czemu górna warstwa nie wyschnie. A po ugotowaniu mieszanka mleka zagotuje się i rozpryskuje, a pokrywka zapobiegnie zabrudzeniu kuchenki mikrofalowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj przez 25 minut przy mocy 1000 Watów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce i posyp górę zapiekanki. Im ostrzejszy ser, tym ciekawszy będzie smak zapiekanki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż zapiekankę do kuchenki mikrofalowej i gotuj przez kolejne 5 minut z pełną mocą. Wyjmij zapiekankę ziemniaczaną z kuchenki mikrofalowej, pokrój i podawaj natychmiast.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego.

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy