skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę w kuchence mikrofalowej? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej w kuchence mikrofalowej.
Krok 2:
Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Najwygodniej jest to zrobić na specjalnej tarce. Koła mają tę samą grubość i rozmiar. Dodaj trochę soli i wymieszaj ziemniaki.
Krok 3:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, rafinowanym olejem i posyp mąką lub bułką tartą. Pozwoli to w przyszłości bez problemu wyjąć zapiekankę z formy.
Krok 4:
Ułóż okrągłe ziemniaki w równej warstwie.
Krok 5:
W misce rozbij jajka, wlej śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka. Najlepiej jest wziąć śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu, wtedy ziemniaki będą smaczniejsze. Ale możesz go zastąpić zwykłym mlekiem. Jeśli weźmiesz domowe jajka, takie jak ja, zapiekanka okaże się jasnożółta. Sól, pieprz i wymieszaj masę jajeczną.
Krok 6:
Napełnij ziemniaki powstałą masą jajeczną. Lekko potrząśnij formą, aby wypełnienie było równomiernie rozłożone.
Krok 7:
Umieść formę z ziemniakami w kuchence mikrofalowej i przykryj górę pokrywką. To zatrzyma wilgoć w środku, dzięki czemu górna warstwa nie wyschnie. A po ugotowaniu mieszanka mleka zagotuje się i rozpryskuje, a pokrywka zapobiegnie zabrudzeniu kuchenki mikrofalowej.
Krok 8:
Gotuj przez 25 minut przy mocy 1000 Watów.
Krok 9:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce i posyp górę zapiekanki. Im ostrzejszy ser, tym ciekawszy będzie smak zapiekanki.
Krok 10:
Włóż zapiekankę do kuchenki mikrofalowej i gotuj przez kolejne 5 minut z pełną mocą. Wyjmij zapiekankę ziemniaczaną z kuchenki mikrofalowej, pokrój i podawaj natychmiast.
Krok 11:
Smacznego.
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g