belgijskie ciasto na gofry

delikatne i przewiewne ciasto na najlepsze domowe gofry! Ciasto na belgijskie gofry, które jest dość proste w przygotowaniu. Zawsze robi świetne i niesamowicie pyszne gofry. Gorące - są miękkie i plastyczne. A po ostygnięciu stają się chrupiące, ale nie mniej smaczne!
kleszczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 59 % 29 g
253 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1.Wcześniej wyciągamy masło z lodówki - w przyszłości będzie potrzebować miękkiej konsystencji.

2. W czystej misce przesiać wszystkie suche składniki: mąkę pszenną najwyższej jakości i proszek do pieczenia, dodać trochę soli (dla zrównoważonego smaku), cukier i wanilinę (dla przyjemnego aromatu). Dokładnie wymieszaj wszystkie produkty ze sobą i odłóż na bok.

3. Jaja kurze myjemy pod bieżącą wodą i rozbijamy w misce, oddzielając białka od żółtek. Dodaj trochę miękkiego masła o temperaturze pokojowej do żółtek i wlej mleko. Ubij powstałą mieszaninę mikserem, aż będzie biała i jednorodna. A następnie, w małych porcjach, wprowadzamy tę mieszaninę do suchych składników i zagniatamy ciasto. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

4. Ubij białka w osobnym pojemniku za pomocą miksera, aż uzyskasz gęstą błyszczącą pianę. Lepiej jest wziąć schłodzone białka, ponieważ w tym przypadku są one znacznie łatwiejsze i szybsze do ubijania.

5. Teraz w małych porcjach Wprowadzamy ubite białka do ciasta. Robimy to bardzo ostrożnie, aby białka nie opadły, a ciasto okazało się delikatne i przewiewne. Aby to zrobić, dodaj piankę białkową do miski z ciastem silikonową szpatułką lub zwykłą łyżką stołową i wymieszaj wszystkie składniki ruchami od dołu do góry. Nie przeszkadzamy zbytnio, aby struktura ciasta została zachowana.

to wszystko! Możesz przejść bezpośrednio do gotowania gofrów.

ciasto na belgijskie gofry przygotowane według tego przepisu okazuje się płynne i delikatnie leje grubą wstążką. Praca z nim jest dość wygodna. Musisz spróbować skierować go na środek gofrownicy i natychmiast mocno nacisnąć. Ze względu na swoją elastyczną strukturę równomiernie rozprowadza się w kształcie, dzięki czemu wafle mają tę samą grubość. Nie polecam wylewania dużo ciasta, ponieważ istnieje ryzyko, że gofry nie będą miały czasu na pieczenie w środku i mogą pozostać wilgotne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy