skład / składniki
metoda gotowania
autoklaw Domowy to specjalne urządzenie, które służy w życiu codziennym do obróbki cieplnej różnych domowych konserw. W ten sposób możesz zachować wszystko - mięso, ryby, warzywa, zboża... Ten przepis sugeruje puszkowanie fasoli. Smak konserw przygotowanych za pomocą autoklawu korzystnie różni się od produktów przygotowanych innymi metodami. A główną zaletą gotowania jest całkowite bezpieczeństwo, ponieważ szkodliwe mikroorganizmy giną podczas przetwarzania w wysokich temperaturach.
przede wszystkim sortujemy fasolę, usuwając wszystkie zepsute. Fasolę myjemy w durszlaku pod bieżącą wodą, a następnie przenosimy do dużego rondla i zalewamy połową czystej ciepłej wody. Pozostaw fasolę do namoczenia przez 4 godziny.
kiedy minie ten czas, spuść wodę i napełnij fasolę pozostałą czystą wodą. Dodaj wskazaną ilość soli i cukru do garnka, wymieszaj i wyślij patelnię do pieca. Ogień powinien być słaby. Podgrzej fasolę na ogniu przez pół godziny, a następnie spuść wodę z patelni.
umyj pomidory, a następnie zdejmij skórkę. Zrób to łatwo: zalej pomidory gorącą wodą. Po usunięciu skórki przecieramy pomidory przez sito-potrzebujemy tylko soku. Wlewamy go do rondla z fasolą, dodajemy tam również ziele angielskie i czarny pieprz. Ponownie stawiamy patelnię na minimalnym ogniu przez pół godziny, ale teraz nie zapomnij od czasu do czasu mieszać, aby masa się nie przypaliła. Minęło pół godziny - ponownie wymieszaj fasolę i dodaj do niej lavrushkę.
możesz gotować w puszkach w autoklawie w zwykłych szklanych słoikach z blaszanymi pokrywkami. Potrzebujemy półlitrowych słoików-przygotowujemy je z wyprzedzeniem, myjemy sodą, zalewamy wrzącą wodą i osuszamy czystym ręcznikiem. Robimy to również z pokrywkami.
ułóż fasolę w sosie pomidorowym w przygotowanych słoikach, a następnie wlej wrzącą wodę do każdego z nich. Fasola powinna znajdować się w słoikach na poziomie 2,5 cm poniżej szyi, usuwamy pęcherzyki powietrza, jeśli są na płynie w pobliżu ścian słoików. Możesz je usunąć za pomocą łyżki. Następnie zamykamy słoiki hermetycznie przygotowanymi pokrywkami.
puszki instalujemy na specjalnym drewnianym ruszcie w autoklawie, napełniamy wodą tak, aby do górnej części puszek pozostało co najmniej 2 cm, pompujemy ciśnienie (1,8 atmosfery), upewniamy się, że wszystko jest hermetyczne, to znaczy autoklaw nie powinien syczeć. Jeśli wszystko jest w porządku, podgrzej go do temperatury 110 stopni Celsjusza. Gotujemy konserwy w tej temperaturze przez 25 minut.
po pozostawieniu autoklawu do ostygnięcia przez noc, a następnego dnia wyjmujemy konserwy. Pozwól im ostatecznie ostygnąć w temperaturze pokojowej, a następnie wyjmij je do miejsca przechowywania (możesz po prostu iść do spiżarni).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g