gotowanie fasoli w autoklawie

pyszne konserwy w domu nie są trudne do przygotowania! Fasola w autoklawie... Przygotowanie tego przedmiotu nie można nazwać skomplikowanym, chociaż będziesz musiał podjąć wysiłek i poświęcić trochę czasu. Ale wynik przekroczy wszelkie oczekiwania, ponieważ taka fasola jest doskonała w smaku - wersja sklepowa nie pasuje do niej w żadnym porównaniu. Próbując ugotować fasolę zgodnie z tym przepisem przynajmniej raz, prawdopodobnie będziesz chciał zapisać ją w książce kucharskiej i gotować takie konserwy w kółko.
homjakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
34 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 18 h 40 min

autoklaw Domowy to specjalne urządzenie, które służy w życiu codziennym do obróbki cieplnej różnych domowych konserw. W ten sposób możesz zachować wszystko - mięso, ryby, warzywa, zboża... Ten przepis sugeruje puszkowanie fasoli. Smak konserw przygotowanych za pomocą autoklawu korzystnie różni się od produktów przygotowanych innymi metodami. A główną zaletą gotowania jest całkowite bezpieczeństwo, ponieważ szkodliwe mikroorganizmy giną podczas przetwarzania w wysokich temperaturach.

przede wszystkim sortujemy fasolę, usuwając wszystkie zepsute. Fasolę myjemy w durszlaku pod bieżącą wodą, a następnie przenosimy do dużego rondla i zalewamy połową czystej ciepłej wody. Pozostaw fasolę do namoczenia przez 4 godziny.

kiedy minie ten czas, spuść wodę i napełnij fasolę pozostałą czystą wodą. Dodaj wskazaną ilość soli i cukru do garnka, wymieszaj i wyślij patelnię do pieca. Ogień powinien być słaby. Podgrzej fasolę na ogniu przez pół godziny, a następnie spuść wodę z patelni.

umyj pomidory, a następnie zdejmij skórkę. Zrób to łatwo: zalej pomidory gorącą wodą. Po usunięciu skórki przecieramy pomidory przez sito-potrzebujemy tylko soku. Wlewamy go do rondla z fasolą, dodajemy tam również ziele angielskie i czarny pieprz. Ponownie stawiamy patelnię na minimalnym ogniu przez pół godziny, ale teraz nie zapomnij od czasu do czasu mieszać, aby masa się nie przypaliła. Minęło pół godziny - ponownie wymieszaj fasolę i dodaj do niej lavrushkę.

możesz gotować w puszkach w autoklawie w zwykłych szklanych słoikach z blaszanymi pokrywkami. Potrzebujemy półlitrowych słoików-przygotowujemy je z wyprzedzeniem, myjemy sodą, zalewamy wrzącą wodą i osuszamy czystym ręcznikiem. Robimy to również z pokrywkami.

ułóż fasolę w sosie pomidorowym w przygotowanych słoikach, a następnie wlej wrzącą wodę do każdego z nich. Fasola powinna znajdować się w słoikach na poziomie 2,5 cm poniżej szyi, usuwamy pęcherzyki powietrza, jeśli są na płynie w pobliżu ścian słoików. Możesz je usunąć za pomocą łyżki. Następnie zamykamy słoiki hermetycznie przygotowanymi pokrywkami.

puszki instalujemy na specjalnym drewnianym ruszcie w autoklawie, napełniamy wodą tak, aby do górnej części puszek pozostało co najmniej 2 cm, pompujemy ciśnienie (1,8 atmosfery), upewniamy się, że wszystko jest hermetyczne, to znaczy autoklaw nie powinien syczeć. Jeśli wszystko jest w porządku, podgrzej go do temperatury 110 stopni Celsjusza. Gotujemy konserwy w tej temperaturze przez 25 minut.

po pozostawieniu autoklawu do ostygnięcia przez noc, a następnego dnia wyjmujemy konserwy. Pozwól im ostatecznie ostygnąć w temperaturze pokojowej, a następnie wyjmij je do miejsca przechowywania (możesz po prostu iść do spiżarni).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy