sos chili na zimę

Przygotuj ostry sos do dań mięsnych i rybnych. Sos chili przygotowany na zimę jest dobrze przechowywany w chłodnym miejscu. Możesz przechowywać półfabrykaty w piwnicy lub piwnicy, a także w lodówce. Aby przedmioty były lepiej przechowywane, umyj słoiki i pokrywki gorącą wodą i sodą. Następnie słoiki należy wysterylizować, a pokrywki zagotować. SOS okazuje się tak smaczny, że na wiosnę na pewno nic nie zostanie!
AnkdashAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 41 g
165 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 30 min

aby zrobić sos chili, musisz wziąć czerwone chili. Musisz z nim pracować w jednorazowych gumowych rękawiczkach. W przeciwnym razie istnieje ryzyko poparzenia, szczególnie w przypadku kobiecych dłoni. Jeśli chcesz uzyskać mniej ostrą wersję sosu, powinieneś usunąć nasiona z pieprzu. Więc danie okaże się nieco łagodniejsze w smaku. Ale w przepisie wszystko jest zgodne z zasadami-pikantne powinno pozostać ostre. Dlatego chili jest mielone wraz z nasionami. Ostrość sosu zależy również nie tylko od wielkości, ale także od odmiany chili.

1. Pieprz myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi.

2. Następnie usuwamy łodygi, kroimy chili w bardzo małe kostki wraz z nasionami, nie ma ich zbyt wiele. Opcjonalnie, aby skrócić proces, chili można zmielić w inny sposób. Na przykład w blenderze lub za pomocą maszynki do mięsa.

3. Obierz imbir krótkim ostrym nożem. Pocieramy na drobnej tarce.

4. Obierz czosnek z łuski, przepuść czubki przez prasę.

5. Wlej ocet do rondla lub rondla z grubym dnem. Tutaj wlej cukier i sól. Wysyłamy do ognia.

6. Doprowadź marynatę do wrzenia. We wrzącej marynacie rozprowadź chili, imbir i czosnek. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

7. Następnie wlej go do wstępnie przygotowanych szklanych słoików o małej objętości. Zwiń pokrywki.

8. Obracamy puste miejsca do góry nogami, jak zwykle. Owinąć ciepłym szalikiem lub kocem. Pozostaw w tej formie do ostygnięcia na 24 godziny.

9. Następnego dnia sos chili na zimę jest całkowicie gotowy. Ale nadal lepiej jest spróbować po dwóch tygodniach, aby wszystkie składniki zaprzyjaźniły się, sos nabrał smaku i zaparzył. Przenosimy więc puszki do piwnicy.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy