skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić sos chili, musisz wziąć czerwone chili. Musisz z nim pracować w jednorazowych gumowych rękawiczkach. W przeciwnym razie istnieje ryzyko poparzenia, szczególnie w przypadku kobiecych dłoni. Jeśli chcesz uzyskać mniej ostrą wersję sosu, powinieneś usunąć nasiona z pieprzu. Więc danie okaże się nieco łagodniejsze w smaku. Ale w przepisie wszystko jest zgodne z zasadami-pikantne powinno pozostać ostre. Dlatego chili jest mielone wraz z nasionami. Ostrość sosu zależy również nie tylko od wielkości, ale także od odmiany chili.
1. Pieprz myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi.
2. Następnie usuwamy łodygi, kroimy chili w bardzo małe kostki wraz z nasionami, nie ma ich zbyt wiele. Opcjonalnie, aby skrócić proces, chili można zmielić w inny sposób. Na przykład w blenderze lub za pomocą maszynki do mięsa.
3. Obierz imbir krótkim ostrym nożem. Pocieramy na drobnej tarce.
4. Obierz czosnek z łuski, przepuść czubki przez prasę.
5. Wlej ocet do rondla lub rondla z grubym dnem. Tutaj wlej cukier i sól. Wysyłamy do ognia.
6. Doprowadź marynatę do wrzenia. We wrzącej marynacie rozprowadź chili, imbir i czosnek. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
7. Następnie wlej go do wstępnie przygotowanych szklanych słoików o małej objętości. Zwiń pokrywki.
8. Obracamy puste miejsca do góry nogami, jak zwykle. Owinąć ciepłym szalikiem lub kocem. Pozostaw w tej formie do ostygnięcia na 24 godziny.
9. Następnego dnia sos chili na zimę jest całkowicie gotowy. Ale nadal lepiej jest spróbować po dwóch tygodniach, aby wszystkie składniki zaprzyjaźniły się, sos nabrał smaku i zaparzył. Przenosimy więc puszki do piwnicy.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g