skład / składniki
metoda gotowania
Słodkie półfabrykaty mają szczególne miejsce w domu, zwłaszcza w którym są dzieci. W sezonie owoców i jagód nie można przegapić czasu, ale dobrze go wykorzystać. Dżem i dżem można nie tylko jeść na przekąskę z herbatą, ale także używać do robienia ciast, ciast, bajgli i innych wypieków.
ten przepis opisuje proces przygotowania bardzo smacznego przecieru owocowego ze śliwek. Śliwki są bardzo przydatne dla organizmu, wzmacniają perystaltykę jelit, zmniejszają złogi cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych, są słabym środkiem moczopędnym, który pomaga oczyścić nerki. Dlatego każdy zbiór śliwek jest użytecznym wkładem w zdrowie krewnych.
ten wspaniały deser witaminowy będzie bardzo przydatny w zimnych porach roku. Puree jest wyjątkowe, delikatne, o doskonałym aromacie. Podczas gotowania do śliwek dodaje się kakao. Kakao lepiej wybrać wysokiej jakości, aromatyczne. Tanie podróbki zrujnują smak, zamiast go wzbogacić.
śliwki należy wybrać dojrzałe, mięsiste. Lepiej jest usunąć robaki, to samo dotyczy owoców z innymi śladami zepsucia.
1. Moje śliwki pod bieżącą wodą. Następnie usuń kości.
2. Pokrój każdą śliwkę na kawałki. Rozdrobnione owoce układamy na patelni z grubym dnem.
3. Wlej cukier do śliwek i dodaj sok z cytryny. Gotuj przez trzy godziny na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj.
4. Na samym końcu dodaj proszek kakaowy, wymieszaj. Trzymamy ogień przez kilka trzech minut, po czym wyjmujemy go z pieca.
5. Zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego. Otrzymujemy śliwkowe jednorodne puree.
6. Puree wkładamy do czystych, suchych słoików. Zamykamy hermetycznie. Takie puste miejsca można przechowywać w mieszkaniu miejskim w ciemnym miejscu, bez bezpośredniego światła słonecznego.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g