skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie pikantnego sosu pomidorowego na zimę nie będzie trudne. Zaczniemy oczywiście od mycia warzyw i ich czyszczenia. Pamiętaj, aby wziąć dojrzałe, soczyste pomidory o bogatym smaku.
pomidory, papryka, papryka chili i 4 ząbki czosnku przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Następnie wlej powstałą masę warzywną do dużego rondla ze stali nierdzewnej, umieść na średnim ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. Natychmiast po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez pół godziny pod przykryciem, nie zapominając o mieszaniu.
po pół godzinie dodaj sól, cukier i czarny pieprz do zawartości patelni. Wlej ocet, dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką. Pozostaw mieszaninę do gotowania przez kolejne pół godziny.
gdy minie ten czas, dodaj drobno posiekany pozostały czosnek (4 ząbki) do rondla. Gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu.
sos pomidorowy jest gotowy. Wyjmij go z pieca i wlej bezpośrednio na gorąco do sterylnych słoików, zamknij pokrywkami. Teraz puszki należy odwrócić do góry nogami, owinąć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
sos przygotowany według tego przepisu można przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g