gorący sos pomidorowy na zimę z pomidora

lubisz ostre? Zachowaj pikantny keczup na zimę! Ze wszystkich przepisów na sos pomidorowy, które natknąłem się, ten najbardziej mi się podobał. Wynik przekroczył wszelkie oczekiwania! SOS okazuje się dość ostry, palący. Wszystko jak kocham! Ponadto doskonale sprawdza się jako dodatek do przygotowywania różnych potraw. Na przykład czasami wkładam go do barszczu lub gulaszu warzywnego.
viktorinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
47 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

przygotowanie pikantnego sosu pomidorowego na zimę nie będzie trudne. Zaczniemy oczywiście od mycia warzyw i ich czyszczenia. Pamiętaj, aby wziąć dojrzałe, soczyste pomidory o bogatym smaku.

pomidory, papryka, papryka chili i 4 ząbki czosnku przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Następnie wlej powstałą masę warzywną do dużego rondla ze stali nierdzewnej, umieść na średnim ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. Natychmiast po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez pół godziny pod przykryciem, nie zapominając o mieszaniu.

po pół godzinie dodaj sól, cukier i czarny pieprz do zawartości patelni. Wlej ocet, dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką. Pozostaw mieszaninę do gotowania przez kolejne pół godziny.

gdy minie ten czas, dodaj drobno posiekany pozostały czosnek (4 ząbki) do rondla. Gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu.

sos pomidorowy jest gotowy. Wyjmij go z pieca i wlej bezpośrednio na gorąco do sterylnych słoików, zamknij pokrywkami. Teraz puszki należy odwrócić do góry nogami, owinąć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

sos przygotowany według tego przepisu można przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy