Śniadanie turysty z ryżem na zimę

apetyczny kęs przypomni hojne lato! Gotuj! Sałatka śniadaniowa turysty na zimę, przygotowana z ryżem, praktyczny i smaczny preparat. Taką sałatkę można podać do dania głównego, a tym samym urozmaicić zwykłe menu. Nadaje się również jako przekąska. Pomoże, gdy nie ma czasu na gotowanie. A największym plusem jest to, że możesz przechowywać tę sałatkę nawet w temperaturze pokojowej.
likaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
70 kcal
IG: 63 / 38 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Wszystkie warzywa sortujemy, dokładnie myjemy i suszymy ręcznikiem.

2. Uwalniamy pomidory z łodyg i kroimy na ćwiartki (lub połówki, jeśli pomidory są małe).

3. Zmiel pomidory blenderem. Powinno być około 2 litrów masy pomidorowej - tyle potrzebujemy.

4. Teraz wlej masę pomidorową do emaliowanej patelni i umieść na kuchence (średnie ciepło). Gdy się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum i trzymaj pomidory w ogniu przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.

5. Papryka jest również uwalniana z łodyg, usuwamy nasiona. Następnie pokrój paprykę na małe kawałki według własnego gustu.

6. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę na ćwiartki pierścieni, trzy marchewki na grubej tarce.

7. Pokrój ostrą paprykę w paski, nie używaj nasion.

8. W kotle podgrzewamy olej roślinny.

9. Włóż cebulę do oleju i gotuj, aż będzie przezroczysta (nie musisz smażyć, ciepło jest małe).

10. Cebulę, bułgarską i ostrą paprykę wkładamy do rondla z masą pomidorową, mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.

11. W tym czasie na patelni dusimy marchewki przez 20 minut (na pozostałościach oleju po usmażeniu cebuli).

12. Dobrze spłucz ryż.

13. Gotowe marchewki dodajemy do rondla do pozostałych składników, w tym samym miejscu rozprowadzamy ryż.

14. Gotujemy wszystko razem przez pół godziny na małym ogniu, na koniec dodajemy przyprawy, sól do smaku.

15. Powstałą masę układamy w sterylnych słoikach, skręcamy i schładzamy w ciągu dnia do góry nogami pod kocem.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy