skład / składniki
metoda gotowania
1. Wszystkie warzywa sortujemy, dokładnie myjemy i suszymy ręcznikiem.
2. Uwalniamy pomidory z łodyg i kroimy na ćwiartki (lub połówki, jeśli pomidory są małe).
3. Zmiel pomidory blenderem. Powinno być około 2 litrów masy pomidorowej - tyle potrzebujemy.
4. Teraz wlej masę pomidorową do emaliowanej patelni i umieść na kuchence (średnie ciepło). Gdy się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum i trzymaj pomidory w ogniu przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Papryka jest również uwalniana z łodyg, usuwamy nasiona. Następnie pokrój paprykę na małe kawałki według własnego gustu.
6. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę na ćwiartki pierścieni, trzy marchewki na grubej tarce.
7. Pokrój ostrą paprykę w paski, nie używaj nasion.
8. W kotle podgrzewamy olej roślinny.
9. Włóż cebulę do oleju i gotuj, aż będzie przezroczysta (nie musisz smażyć, ciepło jest małe).
10. Cebulę, bułgarską i ostrą paprykę wkładamy do rondla z masą pomidorową, mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
11. W tym czasie na patelni dusimy marchewki przez 20 minut (na pozostałościach oleju po usmażeniu cebuli).
12. Dobrze spłucz ryż.
13. Gotowe marchewki dodajemy do rondla do pozostałych składników, w tym samym miejscu rozprowadzamy ryż.
14. Gotujemy wszystko razem przez pół godziny na małym ogniu, na koniec dodajemy przyprawy, sól do smaku.
15. Powstałą masę układamy w sterylnych słoikach, skręcamy i schładzamy w ciągu dnia do góry nogami pod kocem.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g