słone śliwki na zimę

dość niezwykły pikantny kęs! Niewiele gospodyń domowych wie, jak gotować słone śliwki na zimę. Ale banalny dżem śliwkowy jest znany wielu. Słodkie półfabrykaty nie są spożywane przez wszystkich ze względu na ich zawartość kalorii. Ale niezwykłe słone śliwki przypadną do gustu wielu. Ten przepis jest bardzo prosty. Potrzebujesz małego zestawu przypraw, które są smażone i mielone. Dużym plusem dania jest to, że nie zawiera oleju. Ma zrównoważoną mieszankę ostrości i goryczy.
KirienaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 82 % 9 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 12 h

śliwki to bardzo pożywne owoce. Są bogate w przeciwutleniacze i są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu i błonnika pokarmowego. Ponieważ mają tak wysoki poziom witaminy C, znacznie zwiększają wchłanianie żelaza. Dobrze byłoby częściej używać tego tak zdrowego owocu z głównym posiłkiem. Ten przepis oferuje świetny przepis na słone śliwki!

1. Moje śliwki pod bieżącą wodą. Usuń łodygi, osusz każdą śliwkę ręcznikiem papierowym.

2. Pokrój każdy owoc na pół, usuń nasiona. Kroimy śliwki w plasterki. Włóż je do czystej, suchej miski, posyp solą.

3. Delikatnie wymieszaj. Zostawiamy na noc. W tym czasie sól wyciągnie całą wilgoć z owoców.

4. Zmiel suchą papryczkę chili na proszek. Jeśli chili jest świeże, należy je wysuszyć w piekarniku, aż będzie chrupiące i pachnące.

5. Nasiona kozieradki smażymy na suchej patelni bez dodawania oleju. Powinny stać się ciemniejsze. Smażyć również nasiona gorczycy.

6. Zmiel nasiona gorczycy i kozieradki na proszek wraz z asafetydą. Wymieszaj proszek z nasion z chili w proszku.

7. Po określonym czasie, a mianowicie po nocy (8-10 godzin), wlej proszek przyprawowy do słonych śliwek. W tym celu wystarczająca ilość płynu potrzebna do marynaty została uwolniona ze śliwek. Mieszać.

8. Śliwki układamy w przygotowanych wcześniej czystych, suchych szklanych słoikach. Pozostaw w temperaturze pokojowej na dzień lub dwa.

9. Następnie zamykamy słoiki pokrywkami. Przechowujemy przedmiot w lodówce. Jest całkowicie gotowy do jedzenia.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g

Podobne przepisy