bakłażan z miodem na zimę

Nowy i bardzo udany sposób na przygotowanie bakłażana na zimę. Bakłażany z miodem nikogo nie zawiodą, więc możesz bezpiecznie ugotować je na zimę. Jeśli bakłażany są małe, można je pokroić nie tylko w pierścienie, ale także w paski. Do marynaty dodaje się niewiele przypraw. Ziarna pieprzu można wziąć czarne lub pachnące. A miłośnicy pikantnych przekąsek mogą również dodać kilka kawałków gorzkiej świeżej papryki. Jeśli pieprz nie usunie nasion, marynata okaże się jeszcze ostrzejsza. Tutaj musisz już kierować się swoimi preferencjami smakowymi.
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 39 % 7 g
119 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Dokładnie umyj bakłażany pod bieżącą wodą. Odetnij końce każdego warzywa po obu stronach. Następnie pokrój bakłażana w plasterki. Nie trzeba obierać skóry.

2. Rozłóż przygotowane bakłażany w głębokiej misce, posyp solą (wystarczy 5 gramów). Pozostaw na godzinę. Pomoże to usunąć nieodłączną gorycz bakłażana.

3. Obierz czosnek. Pokrój każdy goździk na 2 części. Jeśli czosnek jest duży, możesz go pokroić na 3-4 części.

4. Po upływie określonego czasu moje bakłażany pod bieżącą wodą. Suszymy ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci.

5. Smażyć bakłażany na oleju słonecznikowym po obu stronach. Nie musisz zbyt smażyć, tylko doprowadzić do połowy. Ogień powinien być mały. Olej słonecznikowy należy stosować wyłącznie rafinowany.

6. A teraz napełniamy słoiki bakłażanem zmieszanym z czosnkiem. Puszki są wstępnie sterylizowane parą. Chociaż możesz sterylizować w dowolny wygodny sposób: w piekarniku, w kuchence mikrofalowej, jak wygodniej.

7. Wlej wodę do rondla. Dodaj ziarna pieprzu. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy marynatę do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, wlej ocet, wlej pozostałą sól, dodaj miód.

8. Gotuj przez kilka minut, a następnie wyłącz ogień. Natychmiast napełnij bakłażana marynatą, przykręć sterylnymi pokrywkami.

9. Obracamy półfabrykaty do góry nogami. Izolujemy kocem lub starym kocem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zwykle mija dzień.

zimą takie bakłażany pójdą z puree ziemniaczanym lub jako przekąska.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy