skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj bakłażany pod bieżącą wodą. Odetnij końce każdego warzywa po obu stronach. Następnie pokrój bakłażana w plasterki. Nie trzeba obierać skóry.
2. Rozłóż przygotowane bakłażany w głębokiej misce, posyp solą (wystarczy 5 gramów). Pozostaw na godzinę. Pomoże to usunąć nieodłączną gorycz bakłażana.
3. Obierz czosnek. Pokrój każdy goździk na 2 części. Jeśli czosnek jest duży, możesz go pokroić na 3-4 części.
4. Po upływie określonego czasu moje bakłażany pod bieżącą wodą. Suszymy ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci.
5. Smażyć bakłażany na oleju słonecznikowym po obu stronach. Nie musisz zbyt smażyć, tylko doprowadzić do połowy. Ogień powinien być mały. Olej słonecznikowy należy stosować wyłącznie rafinowany.
6. A teraz napełniamy słoiki bakłażanem zmieszanym z czosnkiem. Puszki są wstępnie sterylizowane parą. Chociaż możesz sterylizować w dowolny wygodny sposób: w piekarniku, w kuchence mikrofalowej, jak wygodniej.
7. Wlej wodę do rondla. Dodaj ziarna pieprzu. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy marynatę do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, wlej ocet, wlej pozostałą sól, dodaj miód.
8. Gotuj przez kilka minut, a następnie wyłącz ogień. Natychmiast napełnij bakłażana marynatą, przykręć sterylnymi pokrywkami.
9. Obracamy półfabrykaty do góry nogami. Izolujemy kocem lub starym kocem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zwykle mija dzień.
zimą takie bakłażany pójdą z puree ziemniaczanym lub jako przekąska.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g