skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować zielone pomidory i paprykę na zimę w słoikach? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Pomidory wybierz całe, bez ciemnych kropek i plam. Spróbuj wziąć owoce o mniej więcej małym rozmiarze.
Krok 2:
Więc pomidorowo Usuń szypułki. Zalej pomidory wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut.
Krok 3:
W tym czasie umyj i sterylizuj słoiki w dowolny sposób. Wysterylizowałem w łaźni wodnej i wrzuciłem pokrywki do wrzącej wody.
Krok 4:
Obierz czosnek. Usuń punkty mocowania ogonów z papryki, oczyść nasiona. Jeśli to możliwe, użyj mięsistej soczystej papryki w różnych kolorach do przepisu, wtedy twój przedmiot będzie wyglądał jasno i niesamowicie apetycznie! Opłucz parasole koperkowe, ostrą paprykę i wszystko inne pod bieżącą wodą.
Krok 5:
Pokrój paprykę tak drobno, jak to możliwe(możesz pokroić w kostkę lub cienkie paski).
Krok 6:
Posiekaj czosnek nożem lub przełóż przez prasę.
Krok 7:
Połóż parasole koperkowe i kilka strąków chili na dnie sterylnego słoika.
Krok 8:
Dodaj mieszankę warzywną.
Krok 9:
Ułóż pomidory do góry. Nie powinieneś mocno dociskać pomidorów do siebie.
Krok 10:
Przygotuj solankę. Zagotuj wodę, dodaj sól i cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Krok 11:
Zalej pomidory wrzącą solanką, przykryj pokrywkami. Przykryj dno szerokiej patelni ręcznikiem, umieść słoiki, wlej ciepłą wodę prawie na wieszaki. Doprowadzić do wrzenia, po zmniejszeniu płomienia do umiarkowanego i wysterylizować obrabiany przedmiot przez 15-20 minut. Zamknij pokrywkami.
Krok 12:
Odwróć słoiki do góry nogami i owiń ciepłym kocem. Pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie.
Krok 13:
Gotowe! Umieść słoiki w dowolnym chłodnym miejscu w celu długotrwałego przechowywania.
Krok 14:
Bardzo aromatyczny i pyszny!
jeśli robisz obrabiany przedmiot na dużą skalę, paprykę i czosnek można przepuścić przez maszynę do mięsa.
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal / 100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g