borówki brusznicy na zimę bez gotowania
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Posortuj jagody borówki brusznicy i dokładnie spłucz. Wysuszyć.
Krok 2:
Przenieś Borówki do wysterylizowanego szklanego słoika.
Krok 3:
Syrop. Dodaj cukier do zimnej wody.
Krok 4:
Wlej sok z cytryny. Na średnim ogniu doprowadzić, mieszając, do wrzenia.
Krok 5:
Delikatnie wlej gorący syrop na borówki brusznicy i przykryj pokrywką.
Krok 6:
Odwróć słoik, przykryj ciepłą szmatką i ostudź. Następnie usuń w ciemne miejsce.
na 1 litrowy słoik potrzebujesz: 370 g borówki brusznicy; 170 g cukru; 150 ml wody; 20 ml soku z cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g