borówki brusznicy na zimę bez gotowania

najlepszy sposób na zachowanie jak największej ilości witamin. Borówka brusznica to magazyn witamin. Doskonale uzyskuje się z niego różne napoje owocowe i kompoty. Ale jest nie mniej smaczny w puszkach. Ten przepis jest bardzo szybki, w którym nie trzeba gotować jagód, wystarczy wlać wrzący syrop. Szybki, smaczny i zdrowy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 29 g
118 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posortuj jagody borówki brusznicy i dokładnie spłucz. Wysuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś Borówki do wysterylizowanego szklanego słoika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Syrop. Dodaj cukier do zimnej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sok z cytryny. Na średnim ogniu doprowadzić, mieszając, do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wlej gorący syrop na borówki brusznicy i przykryj pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć słoik, przykryj ciepłą szmatką i ostudź. Następnie usuń w ciemne miejsce.

na 1 litrowy słoik potrzebujesz: 370 g borówki brusznicy; 170 g cukru; 150 ml wody; 20 ml soku z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy