gruszki w puszkach w całości w syropie na zimę
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gruszki umyj i posortuj. Przyciąć ogony.
Krok 2:
Napełnij słoik gruszkami.
Krok 3:
Dodaj cukier i kwas cytrynowy do słoika.
Krok 4:
Delikatnie zalej wrzącą wodą.
Krok 5:
Wlej gorącą wodę do rondla, umieść specjalny pierścień, deskę lub ręcznik na dnie i włóż słoik do wody do sterylizacji. Po zagotowaniu wody gruszki sterylizuje się przez 40 minut.
Krok 6:
Zwinąć sterylnymi pokrywkami, odwrócić, owinąć i pozostawić do ostygnięcia, co najmniej 5-6 godzin.
składniki są podane na podstawie jednego słoika o pojemności 3 litrów.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g