gruszki w puszkach w całości w syropie na zimę

lubisz gruszki? Przygotuj je na zimę według tego przepisu! Gruszki w syropie na zimę zachwycą wszystkich pysznymi owocami i kompotem oraz staną się podstawą wielu zimowych potraw o letnich aromatach i smakach!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
44 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gruszki umyj i posortuj. Przyciąć ogony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij słoik gruszkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i kwas cytrynowy do słoika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie zalej wrzącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej gorącą wodę do rondla, umieść specjalny pierścień, deskę lub ręcznik na dnie i włóż słoik do wody do sterylizacji. Po zagotowaniu wody gruszki sterylizuje się przez 40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwinąć sterylnymi pokrywkami, odwrócić, owinąć i pozostawić do ostygnięcia, co najmniej 5-6 godzin.

składniki są podane na podstawie jednego słoika o pojemności 3 litrów.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy