melon w puszce

Przygotuj smakołyk witaminowy na zimę! Bardzo smaczne! Melon w puszkach to świetna uczta zimą. Do gotowania bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiedni owoc: nie powinien być dojrzały, ponieważ w procesie pasteryzacji kawałki po prostu się rozpadną, a także nie powinien być zielony, nie jest smaczny. Melon należy wybrać soczysty, dość dojrzały, ale o gęstym miąższu.
ZUFAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
55 kcal
IG: 0 / 36 / 64

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 1 h 20 min

1. Mój melon, obieramy skórkę, obieramy nasiona i kroimy na kawałki o długości około 4 centymetrów.

2. Czyste sterylizowane słoiki są szczelnie wypełnione przygotowanymi kawałkami melona.

3. Przygotuj syrop, w tym celu wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, gdy woda się zagotuje, wlej do niego cukier i kwas cytrynowy, gotuj przez 3 minuty.

4. Wlej melon syropem, przykryj pokrywkami, włóż słoiki do rondla, kładąc ręcznik na dnie.

5. Wlej ciepłą wodę do rondla, Wyślij do ognia. Sterylizujemy litrowe słoiki w ciągu 10 minut od momentu zagotowania wody.

6. Zwijamy puszki hermetycznie, a następnie odwracamy do góry nogami i owijamy ciepłym kocem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia na 22-24 godziny, po czym przenosimy puste miejsca do piwnicy.

smacznego melona i przytulnej zimy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Melon "kantalupa" - 19   kcal/100g
  • Melon"kołchoźnica" - 28   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy