skład / składniki
metoda gotowania
1. Mój melon, obieramy skórkę, obieramy nasiona i kroimy na kawałki o długości około 4 centymetrów.
2. Czyste sterylizowane słoiki są szczelnie wypełnione przygotowanymi kawałkami melona.
3. Przygotuj syrop, w tym celu wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, gdy woda się zagotuje, wlej do niego cukier i kwas cytrynowy, gotuj przez 3 minuty.
4. Wlej melon syropem, przykryj pokrywkami, włóż słoiki do rondla, kładąc ręcznik na dnie.
5. Wlej ciepłą wodę do rondla, Wyślij do ognia. Sterylizujemy litrowe słoiki w ciągu 10 minut od momentu zagotowania wody.
6. Zwijamy puszki hermetycznie, a następnie odwracamy do góry nogami i owijamy ciepłym kocem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia na 22-24 godziny, po czym przenosimy puste miejsca do piwnicy.
smacznego melona i przytulnej zimy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Melon "kantalupa" - 19 kcal/100g
- Melon"kołchoźnica" - 28 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g