pomarańczowa sałatka cud na zimę

Przygotuj jasną przekąskę na zimę! Świetna mieszanka warzyw! Pomarańczowy cud to sałatka z kawioru z warzyw, zalecana do gotowania na zimę! Do gotowania potrzebujesz małego zestawu składników. Marchewki powinny być jasne, soczyste. Pomidory lepiej wybrać dojrzałe, mięsiste. Sałatkę można urozmaicić ulubionymi przyprawami i przyprawami do smaku, nie ograniczając się tylko do czarnego pieprzu. Ale to jest opcjonalne.
miLiSaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 50 % 8 g
101 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

jasność tego kęsa urzeka! Ale ta jasność zależy całkowicie od bogatego koloru składników warzywnych, a mianowicie marchwi i pomidorów. Dlatego do kwestii wyboru warzyw należy podejść z całą odpowiedzialnością. Jeśli sałatka okaże się lekko matowa, możesz nieco poprawić kolor za pomocą mielonej papryki.

1. Moje pomidory pod bieżącą wodą. Do tej sałatki potrzebne są wyłącznie dojrzałe pomidory o bogatym czerwonym kolorze. Wytnij miejsce mocowania łodyg, pokrój pomidory na ćwiartki.

2. Umyj marchewki, a następnie obierz. Marchew jest odpowiednia dla odmiany, jasna. Włókniste rośliny okopowe nie nadają się do tego zbioru. Pokrój marchewki w kostkę.

3. Zmiel pomidory i marchewki za pomocą blendera. Jeśli chcesz uzyskać niezupełnie jednorodną konsystencję, możesz zmielić warzywa za pomocą maszynki do mięsa.

4.Przenieś masę warzywną na patelnię. Dobrze sprawdza się emaliowana lub szklana patelnia. Natychmiast wlej sól i cukier, a także wlej olej roślinny.

5. Mieszać. Wyślij patelnię do małego ognia. Dusić przez półtorej godziny. Od czasu do czasu mieszaj drewnianą szpatułką.

6. Obierz czosnek z łuski. Następnie pocieramy goździki na drobnej tarce. W razie potrzeby możesz użyć prasy do czosnku zamiast tarki.

7. Dodaj czosnek i czarny pieprz do masy warzywnej dwadzieścia minut przed gotowaniem.

8. Na samym końcu dodaj ocet. Trzymaj w ogniu przez 4-5 minut. Następnie wyłącz ogień, pozwól masie nieco ostygnąć.

9. Gotową sałatkę układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach. Zamykamy metalowymi pokrywkami.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy