skład / składniki
metoda gotowania
jasność tego kęsa urzeka! Ale ta jasność zależy całkowicie od bogatego koloru składników warzywnych, a mianowicie marchwi i pomidorów. Dlatego do kwestii wyboru warzyw należy podejść z całą odpowiedzialnością. Jeśli sałatka okaże się lekko matowa, możesz nieco poprawić kolor za pomocą mielonej papryki.
1. Moje pomidory pod bieżącą wodą. Do tej sałatki potrzebne są wyłącznie dojrzałe pomidory o bogatym czerwonym kolorze. Wytnij miejsce mocowania łodyg, pokrój pomidory na ćwiartki.
2. Umyj marchewki, a następnie obierz. Marchew jest odpowiednia dla odmiany, jasna. Włókniste rośliny okopowe nie nadają się do tego zbioru. Pokrój marchewki w kostkę.
3. Zmiel pomidory i marchewki za pomocą blendera. Jeśli chcesz uzyskać niezupełnie jednorodną konsystencję, możesz zmielić warzywa za pomocą maszynki do mięsa.
4.Przenieś masę warzywną na patelnię. Dobrze sprawdza się emaliowana lub szklana patelnia. Natychmiast wlej sól i cukier, a także wlej olej roślinny.
5. Mieszać. Wyślij patelnię do małego ognia. Dusić przez półtorej godziny. Od czasu do czasu mieszaj drewnianą szpatułką.
6. Obierz czosnek z łuski. Następnie pocieramy goździki na drobnej tarce. W razie potrzeby możesz użyć prasy do czosnku zamiast tarki.
7. Dodaj czosnek i czarny pieprz do masy warzywnej dwadzieścia minut przed gotowaniem.
8. Na samym końcu dodaj ocet. Trzymaj w ogniu przez 4-5 minut. Następnie wyłącz ogień, pozwól masie nieco ostygnąć.
9. Gotową sałatkę układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach. Zamykamy metalowymi pokrywkami.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g