zielone pomidory z musztardą na zimę

kęs, który zawsze jest spożywany jako pierwszy! Zielone pomidory z musztardą to bardzo smaczne danie na zimę! Możesz podawać z puree ziemniaczanym lub jako przekąskę do napojów alkoholowych. Jest to dobra opcja, aby pozwolić pomidorom, które nie miały czasu na dojrzewanie. A niektóre gospodynie domowe nawet specjalnie zrywają zielone owoce do tego zbioru. Okazuje się niezwykle smaczny, warto spróbować!
NiedźwiadekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
27 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 D 2 h

1. Moje puszki z sodą oczyszczoną. Następnie spłucz wrzącą wodą. Na dnie każdego słoika kładziemy mały kawałek ostrej papryki, a także ziele angielskie, liść laurowy, kawałek korzenia chrzanu, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku. Wlej musztardę w proszku.

2. Dokładnie umyj pomidory pod bieżącą wodą. Wytnij miejsce mocowania łodygi. Pokrój pomidory na plasterki. Małe owoce kroimy na ćwiartki, a te, które są większe - na 6 części.

3. Obierz cebulę. Pokrój w cienkie półpierścienie. Umyj świeży zielony koperek, a następnie posiekaj nożem.

4. Rozłóż pomidory w misce. Tutaj kładziemy cebulę i koperek. Bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką. Napełnij przygotowane słoiki przyprawami pomidorami.

5. W niewielkiej ilości zimnej wody pitnej rozpuszczamy odpowiednią ilość soli i cukru. Wlej powstały roztwór do słoików z pomidorami. Napełnij obficie, po brzegi. Woda będzie potrzebować około dwóch litrów. To zależy od tego, jak ciasno ułożone są pomidory. Im gęstsze , tym mniej solanki.

6. Zalej mały czysty kawałek tkaniny wrzącą wodą. Przykryj każdy słoik takim kawałkiem. Na tkaninę wlej gęstą warstwę proszku musztardowego. Zapobiegnie pleśni pomidorów.

7. Umieszczamy puszki na jakiejś palecie. Jest to konieczne, aby płyn, który zostanie uwolniony podczas procesu, nie rozlał się. Pozostaw na 7-10 dni w chłodnym miejscu, aby pomidory nie nadtlenkowały. Drugiego lub trzeciego dnia solanka powinna stać się mętna, na powierzchni pojawi się piana.

8. Po upływie określonego czasu usuwamy tkaninę ze słoików, zamykamy pokrywkami. Przechowujemy puste miejsca w piwnicy.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy