skład / składniki
metoda gotowania
papryka nie jest marynowana na zimę tak często jak ogórki i pomidory. I na próżno. W końcu jest nie mniej godny innych warzyw, aby znaleźć się na półkach spiżarni. Taką przekąskę można bezpiecznie podać na świątecznym stole, a także pokolorować nią szare dni powszednie. Szczególnie smaczny okazuje się pieprz w zalewie miodowym. Możesz gotować w ten sposób ostrą paprykę i słodką paprykę. Miód do przygotowania wypełnienia należy wybrać naturalny, wysokiej jakości. W gotowaniu zawsze preferowany jest świeży płynny miód. Jeśli nie ma płynnego miodu, możesz użyć kandyzowanego, ale najpierw musisz go stopić w łaźni parowej lub w kuchence mikrofalowej.
1. Wlej określoną ilość wody do rondla. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia.
2. Wlej cukier i sól do wrzącej wody, dodaj miód, ziele angielskie, liść laurowy. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą (a mianowicie sól, cukier i miód), wlej ocet. Jeszcze raz zagotuj marynatę. Wyłącz ogień.
3. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie oczyszczamy z nasion i przegród. Pokrój paprykę w kostkę.
4. Wysyłamy posiekaną paprykę do marynaty. Gotuj w marynacie przez 8-10 minut.
5. Paprykę układamy w uprzednio umytych i wysterylizowanych słoikach. Wlać wrzącą marynatę. Natychmiast zwiń pokrywki-i pod kołdrą! Ważne jest, aby odwrócić puszki do góry nogami.
pozostaw w tej pozycji, aż całkowicie ostygnie, na 20-24 godziny. Następnie przenosimy go do stałego miejsca przechowywania.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g