pieprz w zalewie miodowym na zimę

Naucz się pysznie gotować paprykę na zimę. Papryka w zalewie miodowym przygotowana na zimę korzystnie uzupełni zimowe menu. Papryka jest lekko słodka. Można go podawać z puree ziemniaczanym, a także z innymi dodatkami do smaku. Skład i technologia przygotowania przekąski z pieprzu w zalewie miodowym są szczegółowo opisane w tym przepisie. Lepiej wybrać dużą, mięsistą paprykę. Cóż, jeśli jest jasny: pomarańczowy, czerwony, żółty. Takie puste miejsca będą nie tylko smaczne, ale także jako miły bonus będą przyjemne dla oka.
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
40 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 30 min

papryka nie jest marynowana na zimę tak często jak ogórki i pomidory. I na próżno. W końcu jest nie mniej godny innych warzyw, aby znaleźć się na półkach spiżarni. Taką przekąskę można bezpiecznie podać na świątecznym stole, a także pokolorować nią szare dni powszednie. Szczególnie smaczny okazuje się pieprz w zalewie miodowym. Możesz gotować w ten sposób ostrą paprykę i słodką paprykę. Miód do przygotowania wypełnienia należy wybrać naturalny, wysokiej jakości. W gotowaniu zawsze preferowany jest świeży płynny miód. Jeśli nie ma płynnego miodu, możesz użyć kandyzowanego, ale najpierw musisz go stopić w łaźni parowej lub w kuchence mikrofalowej.

1. Wlej określoną ilość wody do rondla. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia.

2. Wlej cukier i sól do wrzącej wody, dodaj miód, ziele angielskie, liść laurowy. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą (a mianowicie sól, cukier i miód), wlej ocet. Jeszcze raz zagotuj marynatę. Wyłącz ogień.

3. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie oczyszczamy z nasion i przegród. Pokrój paprykę w kostkę.

4. Wysyłamy posiekaną paprykę do marynaty. Gotuj w marynacie przez 8-10 minut.

5. Paprykę układamy w uprzednio umytych i wysterylizowanych słoikach. Wlać wrzącą marynatę. Natychmiast zwiń pokrywki-i pod kołdrą! Ważne jest, aby odwrócić puszki do góry nogami.

pozostaw w tej pozycji, aż całkowicie ostygnie, na 20-24 godziny. Następnie przenosimy go do stałego miejsca przechowywania.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy