profiteroles z ciasta parzonego na margarynie

odbywa się to bardzo prosto. Nadaje się zarówno do słodkich potraw, jak i przekąsek! Profiteroles z ciasta parzonego na margarynie-proste, smaczne i szybkie wypieki na herbatę!
AnnaCooksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 41 % 15 g
węglowodany 41 % 15 g
226 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W rondlu wymieszaj mleko z wodą, margaryną, solą i cukrem. Stawiamy na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mąkę do gorącego mleka i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i mieszaj przez około minutę, aby ciasto wyschło, a następnie przenieś do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto ostygnie tak bardzo, że można go dotknąć bez poparzenia, można dodawać jajka pojedynczo, ubijając drewnianą łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno być gładkie, błyszczące ciasto spadające z łyżki szeroką wstążką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby upiec kulki budyniowe, przenieś ciasto do worka cukierniczego lub torebki z zaciągnięciem i odetnij róg o średnicy 1 cm kulki ciasta należy lekko zgnieść, aby ogony się nie przypaliły, można je zgnieść palcem zanurzonym w wodzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz kulki w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

w rondlu wymieszaj mleko z wodą, olejem, solą i cukrem. Stawiamy na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Wlej mąkę do gorącego mleka i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Postaw patelnię na średnim ogniu i mieszaj przez około minutę, aby ciasto wyschło, a następnie przenieś do miski.
gdy ciasto ostygnie tak bardzo, że można go dotknąć bez poparzenia, można dodawać jajka pojedynczo, ubijając drewnianą łyżką. Powinno być gładkie, błyszczące ciasto spadające z łyżki szeroką wstążką.
aby upiec kulki budyniowe, przenieś ciasto do worka cukierniczego lub torebki z zaciągnięciem i odetnij róg o średnicy 1 cm kulki ciasta należy lekko zgnieść, aby ogony się nie przypaliły, można je zgnieść palcem zwilżonym wodą.Kulki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal / 100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy