skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W rondlu wymieszaj mleko z wodą, margaryną, solą i cukrem. Stawiamy na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
Krok 2:
Wlej mąkę do gorącego mleka i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Krok 3:
Umieść patelnię na średnim ogniu i mieszaj przez około minutę, aby ciasto wyschło, a następnie przenieś do miski.
Krok 4:
Gdy ciasto ostygnie tak bardzo, że można go dotknąć bez poparzenia, można dodawać jajka pojedynczo, ubijając drewnianą łyżką.
Krok 5:
Powinno być gładkie, błyszczące ciasto spadające z łyżki szeroką wstążką.
Krok 6:
Aby upiec kulki budyniowe, przenieś ciasto do worka cukierniczego lub torebki z zaciągnięciem i odetnij róg o średnicy 1 cm kulki ciasta należy lekko zgnieść, aby ogony się nie przypaliły, można je zgnieść palcem zanurzonym w wodzie.
Krok 7:
Piecz kulki w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
w rondlu wymieszaj mleko z wodą, olejem, solą i cukrem. Stawiamy na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Wlej mąkę do gorącego mleka i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Postaw patelnię na średnim ogniu i mieszaj przez około minutę, aby ciasto wyschło, a następnie przenieś do miski.
gdy ciasto ostygnie tak bardzo, że można go dotknąć bez poparzenia, można dodawać jajka pojedynczo, ubijając drewnianą łyżką. Powinno być gładkie, błyszczące ciasto spadające z łyżki szeroką wstążką.
aby upiec kulki budyniowe, przenieś ciasto do worka cukierniczego lub torebki z zaciągnięciem i odetnij róg o średnicy 1 cm kulki ciasta należy lekko zgnieść, aby ogony się nie przypaliły, można je zgnieść palcem zwilżonym wodą.Kulki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal / 100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g