dżem z irgi i wiśni na żywo

żywy, czyli bez gotowania-szybki i smaczny! W tym dżemie irga i wiśnie nie są poddawane obróbce cieplnej, ale pozostają świeże. Dlatego zachowane są wszystkie witaminy i pierwiastki śladowe. Ten rodzaj przedmiotu obrabianego jest znacznie bardziej przydatny. Tylko lepiej przechowywać go w zamrażarce.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 96 % 54 g
132 kcal
IG: 59 / 0 / 41

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić żywy dżem z irgi i wiśni? Irga, owocna jagoda, ale dojrzewa stopniowo. Dlatego wygodnie jest gotować w małej objętości, ile zostało usunięte lub kupione. Ze względu na specyfikę smaku irga dobrze przyjaźni się z kwaśnymi jagodami i owocami. Dodaj nie tylko wiśnie, ale także porzeczki, maliny, agrest…

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Uwielbiam robić taki dżem z wiśniami, jeszcze nie mamy świeżego, ale mrożony też jest świetny. Przed zamrożeniem przeszła już szkolenie, to znaczy: jagody zostały posortowane, umyte, usunięte kości. I nie musisz go rozmrażać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Irga jest świeża, została właśnie usunięta. Dlatego jagodę należy najpierw posortować, pozostawić tylko całą, bez uszkodzeń i mniej więcej tego samego stopnia dojrzałości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie opłucz jagodę bardzo ostrożnie, pod niewielkim ciśnieniem zimnej wody. Nie ma potrzeby suszenia, po prostu pozwól wodzie spłynąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel małą objętość jagód w blenderze. Dodawaj na przemian, na przemian z małą porcją cukru, odejdzie około 1/2 cukru. Jeśli jest dużo jagód, lepiej użyć maszynki do mięsa, tylko wtedy nie dodawaj cukru, ale przekręć jedną jagodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyzwaniem jest uzyskanie jednorodnego przecieru jagodowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stopniowo wprowadzaj cały cukier do powstałego puree. Mieszaj, aż będzie gładka, aby równomiernie rozprowadzić cukier. Pozostaw na chwilę na stole, aż cukier całkowicie się rozpuści. W tym czasie wymieszaj jeszcze kilka razy. Następnie zapakuj . Użyj jednorazowych plastikowych pojemników do zamrażania, wygodnie 200 ml. natychmiast Schowaj do długotrwałego przechowywania w zamrażarce. Niewielką ilość dżemu można przechowywać w lodówce, ale nie na długo.

z tej ilości produktów uzyskuje się 0,5 l słoik dżemu-puree, może trochę więcej.

nawet w zamrażarce puree pozostanie miękkie, nie zamarza w lodzie, co jest bardzo wygodne.

dżem można wyjąć i po krótkim czasie podać do herbaty, użyć jako pasty do bułki lub jako nadzienie do pieczenia.

Wypróbuj różne wersje dżemu irgi, niektóre z pewnością przypadną do gustu.

Zobacz także mój przepis dżem irgi na zimę pięć minut.

zamiast cukru można użyć słodzika.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Irga - 45   kcal/100g

Podobne przepisy