skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Użyj mąki pszennej najwyższej jakości, jaj kurzych kategorii C1, lepiej weź przefiltrowaną wodę, weź również wysokiej jakości rafinowany olej i drobno zmieloną sól (dodatkową).
Krok 2:
W osobnym pojemniku, w którym zagniatasz domowe ciasto na bardziej soczyste, przesiej mąkę pszenną przez sito. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia i śmieci, które mogą znaleźć się w tym produkcie.
Krok 3:
W środku przesianej mąki zrób wgłębienie i wbij jaja kurze, po dokładnym umyciu jaj pod wodą, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 4:
Następnie wlej wodę do środka "dołu" mąki, dodaj sól i wlej olej roślinny, który nada ciastu elastyczność. Zacznij ugniatać ciasto łyżką, a gdy przestanie się mocno kleić, Kontynuuj ugniatanie rękami, aby się połączyło. Przenieś ciasto na stół roboczy posypany mąką i ugniataj rękami przez kolejne 7-10 minut. W razie potrzeby możesz dodać mąkę, ale nie zatykaj ciasta, w przeciwnym razie okaże się bardzo twarde i bez smaku.
Krok 5:
Włóż zagniecione ciasto do plastikowej torby i odstaw na około 20 minut. Ta procedura z torbą pozwoli ciastu stać się jeszcze bardziej miękkim i elastycznym, ponieważ gluten puchnie w tym czasie. W ten sposób ciasto nie pęknie podczas procesu walcowania.
Krok 6:
Po upływie czasu uszczypnij dobry kawałek elastycznego miękkiego ciasta, połóż go na posypanym mąką stole roboczym i za pomocą wałka do ciasta zwiń w dość cienką warstwę o prostokątnym kształcie. Za pomocą formy Wytnij soczewicę. Jeśli nie ma takiej formy, pokrój ciasto ostrym nożem na kwadraty. Rozmiar bardziej soczysty zależy od Twoich preferencji, ale pożądane jest, aby bok kwadratu nie przekraczał 5 cm.
Krok 7:
Ostrożnie przenieś kwadratowe Soczi na deski do krojenia i włóż do zamrażarki. Po kilku godzinach, gdy Sochi są zamrożone, można je przenieść do jednego dużego pojemnika. Po całkowitym zamrożeniu nie przykleją się do siebie. Przechowuj soczki w zamrażarce w zamkniętym pojemniku lub torbie.
Krok 8:
Kiedy nadejdzie moment przygotowania beshbarmaka, będziesz już gotowy na domowe soczyście.
Krok 9:
Pozostaje tylko gotować je w lekko osolonej wodzie przez 5-7 minut po zanurzeniu we wrzącej wodzie. Aby Sochi nie sklejały się podczas gotowania, zanurz Sochi pojedynczo we wrzącej wodzie. Wyjmij ugotowane soczewice łyżką cedzakową, pozwalając spłynąć nadmiaru wody i połóż na naczyniu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g