skład / składniki
metoda gotowania
to ciasto daje bardzo puszyste i miękkie wypieki, używam go zarówno do pasztecików, jak i dużych ciast.
najpierw zrób ciasto-wymieszaj wszystkie składniki z grupy "ciasto" i pozwól drożdżom "puchnąć": powstać i pęcznieć. Zajmuje to 10-15 minut.
następnie wymieszaj ciasto z jajkiem, masłem, mąką. Dodaj szczyptę lub dwie soli i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu, przykryte folią spożywczą i ręcznikiem.
po godzinie ubij ciasto i odstaw ponownie.
a potem zacznij rzeźbić ciasta z dowolnym nadzieniem-zrobiłem to dzisiaj z kapustą smażoną z cebulą! Piec w rozgrzanym piekarniku, a ja wkładam blachę do pieczenia z tartami posmarowanymi jajkiem do zimnego piekarnika, włączam piekarnik na 160 stopni-ciasta same wzrosną podczas podgrzewania piekarnika. Jak się zarumienią-gotowi !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g