krem na białkach jaj do rurek waflowych

Krem powietrzny do chrupiących rurek waflowych. Istnieje wiele kremów do tubek waflowych, podobnie jak przepisy na ciasto do tubek. Ponieważ potrzebowałem żółtek do innego przepisu, a białka pozostały, mój wybór padł na ten przepis.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 54 g
224 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto cały prosty zestaw niezbędnych produktów do naszego cudownego kremu. Kwas cytrynowy, jeśli to konieczne, można zastąpić 1 łyżeczką soku z cytryny

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim dobrze umyj jajka i oddziel żółtka od białek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze ubij białka do stabilnych szczytów. Zajęło mi to siedem minut. Bardzo ważne jest, aby naczynia były czyste (bez śladów tłuszczu) i suche. Zacznij ubijać z najniższą prędkością, stopniowo osiągając maksimum.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier do rondla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij wodą, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj syrop. Po ugotowaniu gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, aby lekko zgęstnieć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie ubij białka. I nie przestając bić, wlej gorący syrop cienkim strumieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kwas cytrynowy i ubij, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Ubijałam 15 minut

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponieważ do wypełnienia rur użyjemy kremu, utrwalacz nie jest wymagany. Schłodzić krem, a jeśli to konieczne, ponownie ubić już schłodzony krem. Ta porcja wystarczyła mi na 36 małych rurek o długości 15 cm.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy