krem śmietankowy cukier puder wanilina

Po prostu pyszny krem do kulinarnych arcydzieł! Krem ze śmietany i cukru pudru może być stosowany do dekoracji ciast, ciast, a także innych wszelkiego rodzaju wypieków i różnych deserów. Krem jest bardzo lekki, wręcz przewiewny, emanuje subtelnym zapachem wanilii, doskonale zachowuje swój kształt. Śmietana powinna być dobrze schłodzona przed gotowaniem, więc będą lepiej ubijane, wskazane jest schłodzenie urządzeń do ubijania.
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 36 % 12 g
307 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Włóż pojemnik do ubijania i trzepaczkę do zamrażarki, pozostaw na 30 minut.

2. Po określonym czasie wyjmujemy urządzenia do ubijania z zamrażarki, wlewamy śmietanę do miski i ubijamy mikserem na najniższej prędkości.

3. Gdy masa stanie się nieco gęstsza (po około 1-2 minutach ubijania), wlej do niej cukier puder i wanilinę, kontynuuj ubijanie bez zwiększania prędkości.

4. Ubijamy masę, aż zaczną na niej pozostawać ślady trzepaczki, jest to sygnał, że ubijanie należy przerwać, w przeciwnym razie krem można "zabić" i zamieni się w olej.

gotuj w dobrym nastroju! Pyszne wypieki i niech krem okaże się idealny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy