ciasto na pierogi na wodzie mineralnej proste

z takim ciastem pierogi są tak, jak powinny - elastyczne, cienkie ciasto! Dobre ciasto na pierogi to duma i sekret wielu gospodyń domowych. Zdarza się, że przepis na ciasto na pierogi jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nowoczesne gospodynie domowe przygotowują ciasto na pierogi na wodzie mineralnej. A pierogi są doskonałe, powiem ci.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 71 % 42 g
278 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Rozbij jajko do miski na ciasto, dodaj wodę mineralną i olej.
2. Dodaj cukier i sól do płynu i wszystko dobrze wymieszaj.
3. Przesiej mąkę do płynu.
4. Zagnieść miękkie elastyczne ciasto-najpierw w misce, a następnie dobrze zagnieść na stole, aż będzie elastyczne.
takie ciasto nie wymaga dodawania mąki i jest wygodne w pracy - nie przykleja się do wałka do ciasta i stołu.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy