ciasto warzywne z kapustą i papryką

Prosty przepis na ciasto warzywne z dostępnych składników. Danie jest obfite dla całej rodziny. Nadaje się nawet dla rocznego dziecka, mój syn jadł z przyjemnością zarówno nadzienie, jak i kawałek upieczonego ciasta. Nadzienie z dostępnych składników: kapusta, papryka, marchew, jajko.
NataleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 61 % 23 g
202 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

wymieszaj drożdże z ciepłym (nie więcej niż 30 stopni) mlekiem, stopniowo dodając część przesianej mąki (0,75 szklanki).
zagnieść ciasto (wygląda jak płynna śmietana), przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na 30-40 minut. Rozłóż masło obok siebie, aby je zmiękczyć.
dodaj masło do ciasta, a także cukier, sól i jajko. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.
wsypując mąkę małymi porcjami, zagnieść ciasto. Przykryj ciasto folią spożywczą, aby pasowało, pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 godziny.
zagnieść ciasto i odstawić na 1,5-2 godziny.
do nadzienia drobno posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki na grubej tarce w paski i pokrój paprykę w cienkie paski.
smaż paprykę na maśle przez około 3-5 minut, następnie dodaj marchewki i smaż przez kolejne 5 minut. Włóż kapustę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
ugotuj jajka, drobno posiekaj. Sól, pieprz warzywa według własnych upodobań. Połącz wszystkie składniki nadzienia, wymieszaj.
włącz piekarnik. Podziel ciasto na dwie części, jedna powinna być nieco większa od drugiej. Pozostaw trochę ciasta do dekoracji.
rozwałkuj dwie warstwy o grubości 0,7 mm.resztę ciasta rozwałkuj cienko o grubości około 2 mm, pokrój w wąskie paski i wykonaj nacięcia, aby zrobić kłoski.
ubij żółtko, dodaj 0,5 łyżki przegotowanej wody. Wymieszać.
uformuj ciasto, pamiętając o ułożeniu nadzienia i kilku małych kawałków masła na wierzchu w przypadkowej kolejności. Posmaruj górną warstwę ciasta jajkiem. Pozostaw mały otwór pośrodku, aby para mogła uciec.
Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto się zrumieni, sprawdź gotowość za pomocą zapałki. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i przykryj ręcznikiem, pozwalając mu "odpocząć" przez 10-15 minut. Podawaj porcje z mocną gorącą herbatą. Smacznego i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy