skład / składniki
metoda gotowania
wymieszaj drożdże z ciepłym (nie więcej niż 30 stopni) mlekiem, stopniowo dodając część przesianej mąki (0,75 szklanki).
zagnieść ciasto (wygląda jak płynna śmietana), przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na 30-40 minut. Rozłóż masło obok siebie, aby je zmiękczyć.
dodaj masło do ciasta, a także cukier, sól i jajko. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.
wsypując mąkę małymi porcjami, zagnieść ciasto. Przykryj ciasto folią spożywczą, aby pasowało, pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 godziny.
zagnieść ciasto i odstawić na 1,5-2 godziny.
do nadzienia drobno posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki na grubej tarce w paski i pokrój paprykę w cienkie paski.
smaż paprykę na maśle przez około 3-5 minut, następnie dodaj marchewki i smaż przez kolejne 5 minut. Włóż kapustę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
ugotuj jajka, drobno posiekaj. Sól, pieprz warzywa według własnych upodobań. Połącz wszystkie składniki nadzienia, wymieszaj.
włącz piekarnik. Podziel ciasto na dwie części, jedna powinna być nieco większa od drugiej. Pozostaw trochę ciasta do dekoracji.
rozwałkuj dwie warstwy o grubości 0,7 mm.resztę ciasta rozwałkuj cienko o grubości około 2 mm, pokrój w wąskie paski i wykonaj nacięcia, aby zrobić kłoski.
ubij żółtko, dodaj 0,5 łyżki przegotowanej wody. Wymieszać.
uformuj ciasto, pamiętając o ułożeniu nadzienia i kilku małych kawałków masła na wierzchu w przypadkowej kolejności. Posmaruj górną warstwę ciasta jajkiem. Pozostaw mały otwór pośrodku, aby para mogła uciec.
Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto się zrumieni, sprawdź gotowość za pomocą zapałki. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i przykryj ręcznikiem, pozwalając mu "odpocząć" przez 10-15 minut. Podawaj porcje z mocną gorącą herbatą. Smacznego i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g