skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłego mleka do miarki, wlej do niej dziesięć gramów suchych drożdży, dodaj dwie łyżki cukru i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie, Usuń w ciepłe miejsce, aby drożdże się aktywowały.
Krok 2:
Przesiej dwa razy sześćset gramów mąki, drugi raz dla wygody przygotowania ciasta na czystym stole, pozostawiając około pięćdziesięciu gramów w misce.
Krok 3:
Dodaj jedną łyżeczkę soli do mąki dla smaku.
Krok 4:
Rozłóż sto pięćdziesiąt gramów mrożonej masy kremowej pokrojonej na kawałki mąki.
Krok 5:
Posiekaj kawałki masła na okruchy nożem.
Krok 6:
Masło z mąką miesza się ze sobą rękami, starając się uniknąć mniejszego stopienia masła.
Krok 7:
Rozbij jedno jajko kurze w miarce z płynną podstawą ciasta.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki w miarce.
Krok 9:
Dodaj około osiemdziesięciu gramów ciepłej przegotowanej wody do kubka, aby uzyskać dwieście pięćdziesiąt mililitrów płynnej bazy i ponownie dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Dodaj części płynnej bazy do mąki i masła i zacznij ugniatać ciasto rękami.
Krok 11:
Zbieramy ciasto tak szybko, jak to możliwe w grudkę dodając pięćdziesiąt gramów pozostałej przesianej mąki.
Krok 12:
Ugotowane ciasto należy włożyć do plastikowej torby i włożyć do lodówki na dwie godziny minimalnego czasu.
Krok 13:
Wyjmujemy ciasto z lodówki po dwóch i pół godzinie i kładziemy je na stole.
Krok 14:
Rozwałkuj ciasto na ciasto o grubości pół centymetra, jeśli to konieczne, dodaj mąkę, aby wałek do ciasta nie przykleił się do ciasta.
Krok 15:
Ugotowane ciasto jest szczelnie zawijane w rolkę.
Krok 16:
Pokrój gotowaną bułkę nożem na dwie połowy. Gotowanie pyszne, gotowanie proste, gotowanie Delikatnego francuskiego ciasta drożdżowego w domu razem!
Krok 17:
Z gotowanego ciasta francuskiego możesz przygotować wiele pysznych wypieków według naszych przepisów, ale według Twojego gustu i pragnienia! Miłego pieczenia dla wszystkich!
przygotuj ciasto francuskie. W połowie XVII wieku uczeń cukiernika postanowił zadowolić chorego ojca świeżymi wypiekami. Zadanie było skomplikowane przez surową dietę, syn mógł używać tylko mąki, wody i oleju. Aby chleb był delikatniejszy, kucharz wielokrotnie rozwałkował ciasto, układając kawałek masła między warstwami. Wynik uderzył zarówno Starego cukiernika, jak i jego ucznia. Dziś przepis został uzupełniony innymi składnikami, dzięki czemu jest jeszcze delikatniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g