szybkie w przygotowaniu francuskie ciasto drożdżowe

niezwykły wynalazek XVII-wiecznego francuskiego cukiernika! Wspaniały przepis na proste i szybkie przygotowanie ciasta francuskiego z mlekiem i suchymi drożdżami, które z pewnością wszystkim się spodoba i mile zaskoczy delikatnością i lekkością!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 67 % 42 g
314 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłego mleka do miarki, wlej do niej dziesięć gramów suchych drożdży, dodaj dwie łyżki cukru i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie, Usuń w ciepłe miejsce, aby drożdże się aktywowały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej dwa razy sześćset gramów mąki, drugi raz dla wygody przygotowania ciasta na czystym stole, pozostawiając około pięćdziesięciu gramów w misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jedną łyżeczkę soli do mąki dla smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż sto pięćdziesiąt gramów mrożonej masy kremowej pokrojonej na kawałki mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj kawałki masła na okruchy nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Masło z mąką miesza się ze sobą rękami, starając się uniknąć mniejszego stopienia masła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbij jedno jajko kurze w miarce z płynną podstawą ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki w miarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj około osiemdziesięciu gramów ciepłej przegotowanej wody do kubka, aby uzyskać dwieście pięćdziesiąt mililitrów płynnej bazy i ponownie dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj części płynnej bazy do mąki i masła i zacznij ugniatać ciasto rękami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zbieramy ciasto tak szybko, jak to możliwe w grudkę dodając pięćdziesiąt gramów pozostałej przesianej mąki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ugotowane ciasto należy włożyć do plastikowej torby i włożyć do lodówki na dwie godziny minimalnego czasu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki po dwóch i pół godzinie i kładziemy je na stole.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj ciasto na ciasto o grubości pół centymetra, jeśli to konieczne, dodaj mąkę, aby wałek do ciasta nie przykleił się do ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ugotowane ciasto jest szczelnie zawijane w rolkę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój gotowaną bułkę nożem na dwie połowy. Gotowanie pyszne, gotowanie proste, gotowanie Delikatnego francuskiego ciasta drożdżowego w domu razem!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Z gotowanego ciasta francuskiego możesz przygotować wiele pysznych wypieków według naszych przepisów, ale według Twojego gustu i pragnienia! Miłego pieczenia dla wszystkich!

przygotuj ciasto francuskie. W połowie XVII wieku uczeń cukiernika postanowił zadowolić chorego ojca świeżymi wypiekami. Zadanie było skomplikowane przez surową dietę, syn mógł używać tylko mąki, wody i oleju. Aby chleb był delikatniejszy, kucharz wielokrotnie rozwałkował ciasto, układając kawałek masła między warstwami. Wynik uderzył zarówno Starego cukiernika, jak i jego ucznia. Dziś przepis został uzupełniony innymi składnikami, dzięki czemu jest jeszcze delikatniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy