skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiać całą niezbędną objętość mąki najwyższej jakości przez drobne sito. Tego procesu nie można zignorować! W ten sposób mąka jest nasycona tlenem, a ciasto jest następnie lekkie i przewiewne.
2. Dodaj sól i cukier do już przesianej mąki. Dobrze wymieszaj wszystkie suche potrawy.
3. Zrób małą zjeżdżalnię z mąki, a na środku małą dziurę. Wlej 80% mleka do środka i wymieszaj.
4. Resztę mleka lekko podgrzej i rozcieńcz w nim drożdże. A następnie dodaj do ciasta. Następnie zagnieść miękkie i plastikowe ciasto, które nie przykleja się do rąk.
5. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i odstaw na około 30 do 40 minut. A następnie przenieś do lodówki, gdzie pozostaw na co najmniej godzinę.
6. Wyjmij masło z lodówki. Aby połączyć go z ciastem, nie powinno być zbyt twarde, ale też niezbyt miękkie. Ważny punkt - w przypadku idealnych rogalików masła w żadnym wypadku nie należy zastępować margaryną. Zawartość tłuszczu w maśle powinna wynosić co najmniej 82%.
7. Wyjmij ciasto i zwiń je w warstwę o grubości około 1 cm Rozłóż masło na wierzchu i uszczelnij do wnętrza ciasta, zwijając krawędzie i szczelnie je uszczelniając. Złożyć ciasto kopertą lub w 3 warstwach. Zawiń go w folię spożywczą i włóż z powrotem do lodówki na godzinę.
8. Ponownie wyjmij ciasto i zwiń je w cienką warstwę, a następnie zawiń i wstaw do lodówki. W ten sam sposób ponownie ułóż ciasto.
9. Ostatnim razem rozwałkuj ciasto na jeszcze cieńszy arkusz o grubości nie większej niż 3 mm i pokrój w równe trójkąty. Podczas zwijania trójkątów ciasta w rogaliki konieczne jest rozciągnięcie ciasta, dzięki czemu jest jeszcze cieńsze.
10. Przed samym pieczeniem ponownie pozostaw ciasto, już uformowane w rogaliki, do ostatecznej korekty. Więc okaże się jeszcze smaczniejszy i kruchy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g