francuskie ciasto rogalikowe

Spróbuj prawdziwego arcydzieła kuchni francuskiej! Francuskie ciasto na rogaliki okazuje się cudowne! To bardzo szczegółowy przepis na lekkie i przewiewne ciasto na prawdziwe rogaliki pochodzące z Francji. Sam proces ugniatania trwa dość długo, ale dzięki kilku etapom proofingu ciasto okazuje się bardzo cienkie, warstwowe, chrupiące i niesamowicie smaczne!
vasilnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 32 % 20 g
węglowodany 56 % 35 g
341 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Przesiać całą niezbędną objętość mąki najwyższej jakości przez drobne sito. Tego procesu nie można zignorować! W ten sposób mąka jest nasycona tlenem, a ciasto jest następnie lekkie i przewiewne.

2. Dodaj sól i cukier do już przesianej mąki. Dobrze wymieszaj wszystkie suche potrawy.

3. Zrób małą zjeżdżalnię z mąki, a na środku małą dziurę. Wlej 80% mleka do środka i wymieszaj.

4. Resztę mleka lekko podgrzej i rozcieńcz w nim drożdże. A następnie dodaj do ciasta. Następnie zagnieść miękkie i plastikowe ciasto, które nie przykleja się do rąk.

5. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i odstaw na około 30 do 40 minut. A następnie przenieś do lodówki, gdzie pozostaw na co najmniej godzinę.

6. Wyjmij masło z lodówki. Aby połączyć go z ciastem, nie powinno być zbyt twarde, ale też niezbyt miękkie. Ważny punkt - w przypadku idealnych rogalików masła w żadnym wypadku nie należy zastępować margaryną. Zawartość tłuszczu w maśle powinna wynosić co najmniej 82%.

7. Wyjmij ciasto i zwiń je w warstwę o grubości około 1 cm Rozłóż masło na wierzchu i uszczelnij do wnętrza ciasta, zwijając krawędzie i szczelnie je uszczelniając. Złożyć ciasto kopertą lub w 3 warstwach. Zawiń go w folię spożywczą i włóż z powrotem do lodówki na godzinę.

8. Ponownie wyjmij ciasto i zwiń je w cienką warstwę, a następnie zawiń i wstaw do lodówki. W ten sam sposób ponownie ułóż ciasto.

9. Ostatnim razem rozwałkuj ciasto na jeszcze cieńszy arkusz o grubości nie większej niż 3 mm i pokrój w równe trójkąty. Podczas zwijania trójkątów ciasta w rogaliki konieczne jest rozciągnięcie ciasta, dzięki czemu jest jeszcze cieńsze.

10. Przed samym pieczeniem ponownie pozostaw ciasto, już uformowane w rogaliki, do ostatecznej korekty. Więc okaże się jeszcze smaczniejszy i kruchy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy