skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw wyjmij masło z lodówki, aby ogrzało się w temperaturze pokojowej i stało się miękką konsystencją.
2. Mąkę pszenną (do maślanych domowych wypieków najlepiej nadaje się biała i najwyższej jakości mąka pszenna) przesiać przez specjalne sito.
3. Oddziel około 3/4 już przesianej mąki pszennej i dodaj do niej suche, szybko działające drożdże. Dokładnie wymieszaj mąkę i drożdże. Resztę mąki pozostawić do ostatecznego ugniatania ciasta, ponieważ może zająć trochę więcej lub, przeciwnie, trochę mniej mąki.
4. Jajko kurze z żółtkiem wymieszaj w osobnym pojemniku i ubij mikserem z małą prędkością, aby połączyć.
5. Podgrzej trochę mleko, aż będzie ciepłe i wlej do pojemnika z ubitymi jajkami. Ponownie wymieszaj mikserem, aby połączyć.
6. Miękkie masło przełożyć do pojemnika z mieszanką mleka i jajek, dodać sól i cukier, aby uzyskać zrównoważony smak ciasta, a także cukier waniliowy. Jeszcze raz ubij całą masę mikserem na średnich obrotach, aż uzyskasz gładką konsystencję.
7. W kilku etapach wlej przesianą mąkę pszenną z suchymi drożdżami do pojemnika z płynną mieszanką jaj, mleka i masła. I zagnieść miękkie i plastyczne ciasto rękami lub specjalną dyszą miksera. Podczas wyrabiania ciasta dodaj pozostałą mąkę pszenną. Ciasto powinno być miękkie, a nawet trochę lepkie.
8. Umieść ciasto w czystej, szczelnej torbie i mocno zawiąż. A następnie włóż go do lodówki na co najmniej 4 godziny (możesz przez całą noc), aby wzrósł.W tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość 2 lub 3 razy.
przed gotowaniem z takiego francuskiego ciasta należy je wyjąć z zimna, wyjąć z torby i przykryć czystym ręcznikiem. A następnie odstaw ciasto w temperaturze pokojowej na pół godziny, aby drożdże się aktywowały. Następnie możesz zacząć gotować domowe ciasta.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g