francuskie ciasto pasztecikowe

przepis na ciasto, który jest bardzo łatwy w obsłudze! Francuskie ciasto na ciasta to bardzo łatwe do wykonania domowe ciasto na pyszne ciasta maślane z różnymi nadzieniami. Jego główną cechą jest to, że sam proces podnoszenia ciasta zachodzi w niskich temperaturach. Francuskie ciasto można przechowywać przez tydzień w zamkniętej torbie w lodówce.
NicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 20 % 14 g
węglowodany 67 % 46 g
338 kcal
IG: 2 / 2 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Najpierw wyjmij masło z lodówki, aby ogrzało się w temperaturze pokojowej i stało się miękką konsystencją.

2. Mąkę pszenną (do maślanych domowych wypieków najlepiej nadaje się biała i najwyższej jakości mąka pszenna) przesiać przez specjalne sito.

3. Oddziel około 3/4 już przesianej mąki pszennej i dodaj do niej suche, szybko działające drożdże. Dokładnie wymieszaj mąkę i drożdże. Resztę mąki pozostawić do ostatecznego ugniatania ciasta, ponieważ może zająć trochę więcej lub, przeciwnie, trochę mniej mąki.

4. Jajko kurze z żółtkiem wymieszaj w osobnym pojemniku i ubij mikserem z małą prędkością, aby połączyć.

5. Podgrzej trochę mleko, aż będzie ciepłe i wlej do pojemnika z ubitymi jajkami. Ponownie wymieszaj mikserem, aby połączyć.

6. Miękkie masło przełożyć do pojemnika z mieszanką mleka i jajek, dodać sól i cukier, aby uzyskać zrównoważony smak ciasta, a także cukier waniliowy. Jeszcze raz ubij całą masę mikserem na średnich obrotach, aż uzyskasz gładką konsystencję.

7. W kilku etapach wlej przesianą mąkę pszenną z suchymi drożdżami do pojemnika z płynną mieszanką jaj, mleka i masła. I zagnieść miękkie i plastyczne ciasto rękami lub specjalną dyszą miksera. Podczas wyrabiania ciasta dodaj pozostałą mąkę pszenną. Ciasto powinno być miękkie, a nawet trochę lepkie.

8. Umieść ciasto w czystej, szczelnej torbie i mocno zawiąż. A następnie włóż go do lodówki na co najmniej 4 godziny (możesz przez całą noc), aby wzrósł.W tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość 2 lub 3 razy.

przed gotowaniem z takiego francuskiego ciasta należy je wyjąć z zimna, wyjąć z torby i przykryć czystym ręcznikiem. A następnie odstaw ciasto w temperaturze pokojowej na pół godziny, aby drożdże się aktywowały. Następnie możesz zacząć gotować domowe ciasta.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy